Na Slovensko je ťažké priviesť skúseného Ukrajinca. Ťažké je aj presvedčiť k návratu Slováka

TA3
4.12.2021 07:00

Intelektuálna migrácia a vojna o globálne mozgy. To sú trendy, ktoré rozhodnú o budúcnosti krajín. Dnes už nezáleží na tom, kto odkiaľ pochádza, ale kto čo vie. Lídri, ktorí to pochopili, už zavádzajú potrebnú legislatívu a podmienky pre fungovanie expertov s inovatívnym myslením. O tom všetkom sme hovorili so zakladateľom startupov a lovcom talentov Dušanom Duffekom.

zamestnanci firma pracovník 1140px (TASR/Radovan Stoklasa)
TASR/Radovan Stoklasa

Silný motivátor pre ľudí

Pri startupoch ide o podnikanie ako každé iné, ale s dôrazom na technologickú stránku, ozrejmil Duffek. Zároveň zdôraznil význam komunity: "Na jednej strane je svet otvorený a človek môže podnikať kdekoľvek, na druhej strane je veľmi podstatné byť súčasťou komunity." Vytvárať podnikateľské prostredie a pri tom aj komunitu je aj Duffekovou víziou.

Podľa Duffeka je stále veľmi zložité priviesť do Európy človeka, ktorý pochádza z krajiny mimo Európskej únie. "Aj toho šikovného Ukrajinca, ktorý má zaujímavý nápad, alebo má silné skúsenosti, je zložité pritiahnuť." Výrazným problémom je nastavenie podmienok pre týchto ľudí.

Portugalsko, Estónsko a najnovšie aj Cyprus patria podľa Duffeka medzi krajiny, ktoré postupne menia zákony, aby umožnili ľuďom s pridanou hodnotou či intelektuálnym prínosom získať veľmi jednoducho víza a povolenie na pobyt. "Toto je obrovský motivátor pre ľudí z celého sveta, zabojovať o možnosť stať sa európskym občanom," tvrdí Duffek. Zdôraznil, že ide o intelektuálnu migráciu, pri ktorej je dôležitá pracovná zmluva. V ideálnom prípade tak môže cudzinec získať podmienky ako domáci.

Zaváži zdravotníctvo aj školy

S migráciou Slovákov naspäť na Slovensko sa to podľa Duffeka zlepšuje, ale startupisti majú čo robiť, aby týchto ľudí vedeli presvedčiť. Aké využívajú argumenty? "Je to širšia spoločenská téma, ide o zdravotníctvo, vzdelávanie, tí ľudia už väčšinou majú svoje deti, takže ide o zázemie, potrebujú sa postarať o svoju rodinu," priblížil.

Ľudia sa však začínajú vracať, aj napriek tomu, že niektorí prežili v zahraničí 10 či 15 rokov a študovali a pracovali napríklad v USA či v Británii, "kde je to prostredie iné", ako zdôraznil startupista. "Tí odvážnejší si povedia, že to Slovensko niekedy dobehne a možno sa o to tiež môžem zaslúžiť," povedal Duffek s tým, že ľudia sa vracajú aj kvôli tomu, aby na Slovensku niečo zmenili. Mnoho je však aj ľudí, ktorí čakajú, až sa to na Slovensku pohne.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok