Nadácia Matice slovenskej chce nanovo oceniť národný poklad

SITA, TA3
19.11.2012 12:51

Kovovú časť národného pokladu chcú dať predstavitelia Nadácie Matice slovenskej nanovo oceniť. Povedal to správca nadácie Jozef Steiner na tlačovej besede v Bratislave. „Čaká nás objektívne, reálne a aktuálne ocenenie národného pokladu,“ uviedol.

Nové určenie hodnoty kovovej časti pokladu podľa Steinera už tento rok nestihnú. „Pre rok 2013 urobíme všetky príslušné kroky na to, aby sme dali dohromady skupinu odborníkov, ktorí nanovo ocenia jednotlivé artefakty kovovej časti,“ povedal. Podľa jeho slov bude tiež v budúcnosti treba zaviesť prehľadnejší spôsob uloženia pokladu.

Kovová časť národného pokladu je podľa Steinera v poriadku. Ukázala to inventúra, ktorú urobili 15. októbra a počas ktorej vecný stav pokladu overovala päťčlenná komisia za účasti člena Dozorného výboru Matice slovenskej a pod dohľadom notára. „Hodnota kovovej časti pokladu sa neznížila, zodpovedá stavu, v akom ho nadácia prevzala zo Všeobecnej úverovej banky,“ konštatoval.

Kovovú časť pokladu naposledy ocenili v roku 1995, a to na 124-tisíc eur. Tvoria ju predmety z drahých kovov ako je zlato, striebro či platina, ale aj z obyčajných kovov, kameňov z náušníc a prsteňov. Darovaných predmetov bolo celkom 10 835 a pochádzali od 3 562 darcov.

Národný poklad vyzbierali po vzniku samostatnej republiky v období od roku 1993 do roku 1996. Správcom pokladu je Nadácia Matice slovenskej. Okrem kovovej časti je jeho súčasťou aj časť tvorená umeleckými obrazmi a tiež peňažná časť. Jej hodnota je viac ako trištvrte milióna eur. Nadácia Matice slovenskej ju však vložila do neskôr skrachovaného Podielového družstva slovenské investície. Peniaze v zmenkách sa snaží nadácia vymôcť, ale nevie, kedy sa jej to podarí. Podľa predsedu správnej rady Nadácie Matice slovenskej Jozefa Markuša sa to v súčasnosti snažia urobiť až siedmimi spôsobmi za pomoci právnikov.

Súčasné vedenie Matice slovenskej už dlhšie kritizuje Nadáciu Matice slovenskej za to, že im údajne bráni overiť stav kovovej časti pokladu. Matičiari spustili aj petíciu za zistenie skutočnej pravdy o národnom poklade, s ktorou sa chcú po vyzbieraní stotisíc podpisov obrátiť na parlament. Podľa Steinera sa vrcholní predstavitelia Matice slovenskej na otvorení trezoru v októbri nezúčastnili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok