Môžete pomôcť pri pátraní po najhľadanejších osobách, stačí si prezrieť fotografie

TA3 TASR
3.12.2021 13:08

Verejnosť môže pomôcť pri vypátraní najhľadanejších osôb v Európe. Upozorňuje na ne kampaň EU Most Wanted, ktorú v piatok spustila Európska sieť tímov aktívneho hľadania ľudí na úteku s podporou Europolu. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

polícia policajt ilstračný (1140px) TASR/Lukáš Grinaj
TASR/Lukáš Grinaj

Na stránke je aktuálne zverejnených 62 osôb na úteku. "Páchatelia v tejto kampani sú všetci hľadaní za závažnú trestnú činnosť, akou je vražda, obchodovanie s omamnými látkami a obchodovanie s ľuďmi. Žiadame preto verejnosť, aby navštívila internetovú stránku We EU Most Wanted a pozreli si fotografie osôb na úteku a preverili, či niekoho z nich spoznávajú" uviedol Slivka.  Prípadné informácie možno posunúť polícii anonymne priamo na stránke s webovou adresou eumostwanted.eu.

Od začiatku spustenia internetovej stránky v roku 2016, zaznamenávajú výročné kampane EU Most Wanted pokračujúci úspech, poukázal Slivka. "V minulom roku bolo zatknutých celkovo 16 osôb na úteku, päť z nich vďaka kampani. Spolu s tipmi od verejnosti sa aj páchatelia prihlásia sami v dôsledku zvýšenej informovanosti verejnosti, ktorú kampaň vytvára," priblížil. Celkovo bolo od roku 2016 zatknutých 110 osôb na úteku, v 41 prípadoch pomohli informácie z kampane.

Kampaň Europe’s Most Wanted bola iniciovaná komunitou sieťou tímov aktívneho hľadania ľudí na úteku v januári 2016 s plnou podporou Europolu. Všetci členovia tímov sú špecializovaní pri vyhľadávaní zločincov na úteku, ktorí sú podozriví alebo boli odsúdení za závažnú trestnú činnosť a sú na nich vydané európske zatýkacie rozkazy. "Spolupráca medzi členskými štátmi pri riešení tohto typu cezhraničnej trestnej činnosti je kľúčová, keďže niektoré osoby na úteku unikajú z krajiny do krajiny a opakovane sa vyhýbajú orgánom činným v trestnom konaní," dodal hovorca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok