V Aucklande končí lockdown, Nový Zéland mení stratégiu boja s pandémiou

TA3 TASR
3.12.2021 10:07

V Aucklande, najľudnatejšom meste Nového Zélandu, prestáva v piatok platiť posledná veľká časť lockdownu, ktorý trval viac než 100 dní. V meste sa tak opäť otvoria bary, reštaurácie i fitnescentrá.

Nový Zéland hlási najväčší denný prírastok prípadov covidu od vlaňajšieho apríla
TASR/AP

Nový Zéland sa rozhodol prejsť na nový systém v súvislosti s bojom proti koronavírusovej pandémii. V krajine tak viac nebudú zavádzať lockdown, ale od jej obyvateľov sa bude vyžadovať, aby boli plne zaočkovaní a preukazovali sa covidpasmi, ak chcú mať prístup ku všetkým službám. Informovala agentúra AP.

Protipandemické opatrenia sa budú tiež po novom zavádzať v súlade s tzv. covidovým semaforom, ktorý jednotlivé oblasti zaraďuje do červených, oranžových či zelených kategórií v závislosti od vývoja epidemickej situácie, pričom sa zohľadňuje najmä to, do akej miery sú v súvislosti s pandémiou zaťažené nemocnice.

Vláda sa rozhodla zaviesť nový systém po tom, ako v krajine dosiahli dostatočnú mieru zaočkovanosti proti koronavírusu. Na Novom Zélande je totiž v súčasnosti plne zaočkovaných 87 percent obyvateľov vo veku 12 a viac rokov, pričom v Aucklande je to až viac než 90 percent.

Po prechode na tento novým semaforový systém sa väčšina krajiny nachádza v oranžovej farbe, v ktorej naďalej platí napríklad povinné nosenie rúšok na niektorých miestach a dodržiavanie odstupov. Auckland i niekoľko ďalších oblastí krajiny sú však červené.

Naďalej tak budú v Aucklande v platnosti niektoré reštriktívne opatrenia — v červených oblastiach sú napríklad hromadné podujatia obmedzené na najviac 100 ľudí. Rovnako tak zostávajú aj uzatvorené hranice Aucklandu so zvyškom krajiny a otvoria sa až v polovici decembra.  

Plánované zmeny v súvislosti so zmenou systému neovplyvnil ani nový koronavírusový variant omikron, ktorý doposiaľ nebol na Novom Zélande zaznamenaný. Krajina však v súvislosti s ním zaviedla v nedeľu zákaz vstupu neobčanom Nového Zélandu, ktorí prichádzajú z deviatich krajín ležiacich na juhu Afriky. Úrady zároveň veria, že sa im ľudí nakazených omikronom podarí vďaka karanténnemu systému odchytiť na hraniach pri vstupe na územie Nového Zélandu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok