Potravina, ktorej sa vyhýbať pri hnačke patrí medzi základnú a máme s tým problém

TA3/bd
3.12.2021 09:00

Pri hnačke rozhodne nemôžete dôverovať vlastným črevám. Stolica vychádza vodnatá a príliš často. Môžete sa cítiť dehydrovaní a unavení zo straty tekutín a minerálov. Je dokázané, že rôzne jedlá a nápoje ju dokážu spúšťať, alebo váš zhoršiť stav.

Potravina, ktorej sa vyhýbať pri hnačke patrí medzi základnú a máme s tým problém
FreePik

Škodlivá laktóza

Keď máte hnačku, býva ťažké správne tráviť potraviny bohaté na laktózu, ako je mlieko. Aj keď bežne tolerujete laktózu, hnačka spôsobená vírusom vám môže spôsobiť precitlivenosť na mliečne výrobky, niekedy dokonca až 6 týždňov po jej odznení. Pretože na trávenie laktózy potrebujete produkovať viac enzýmu laktázy, vyrobí vám to vodnatejšiu stolicu alebo podráždené črevo.

WC FreePik
mlieko FreePik

Deti mlieko môžu

Hnačka môže mať vážny vplyv na deti, preto je dôležité, by sa kvalitne počas záchvatu pretrvávajúcej hnačky stravovali. V štúdii z roku 1996 výskumníci merali, či suchá obilná strava alebo mliečna obilná strava funguje na zastavenie alebo zmiernenie hnačky. Zistili, že príznaky hnačky vo všeobecnosti trvali podobne dlho. To znamená, že mierne množstvo mlieka nemusí mať žiadne negatívne účinky na deti s hnačkou.

mlieko FreePik

Nepasterizované nie

V niektorých prípadoch môže byť zdrojom hnačky skutočne mlieko. V nepasterizovanom mlieku totiž môžu rásť baktérie. Napríklad bežnou príčinou symptómov hnačky je baktéria, ktorá spúšťa kampylobakteriózu. Určite by ste sa mali vyhnúť akémukoľvek nepasterizovanému mlieku, keď máte hnačku, aby ste sa vyhli ďalšej možnej kontaminácii, najmä ak ste napr. tehotná.

jogurt FreePik

Radšej jogurt 

Jogurt vyvoláva počas záchvatu hnačky menej príznakov ako mlieko. Obsahuje totiž menej laktózy. Odborníci preto navrhujú užívať tablety s enzýmom laktázy pred pitím mlieka alebo mliečnych výrobkov. Ak viete, že trpíte neznášanlivosťou laktózy, aj keď nemáte hnačku, mali by ste venovať zvýšenú pozornosť tomu, aby ste sa vyhli všetkému mlieku a mliečnym výrobkom.

Témy: Laktóza
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok