Gröhling by mal dať na slová odborníkov, tvrdí Kašper. Zo študentov sa v januári opäť stanú rukojemníci, myslí si Krivda

TA3
2.12.2021 22:32

Koronavírus zatvára každý deň čoraz viac škôl. A to aj napriek snahe ministra udržať žiakov čo najdlhšie v laviciach. Šéf rezortu Branislav Gröhling kritizuje regionálnych hygienikov. Tí oponujú, že si len robia svoju prácu. V relácii Téma dňa sme sa o aktuálnom dianí rozprávali s poslancom Sme rodina Igorom Kašperom a prezidentom Aliancie stredoškolákov Kristiánom Krivdom.

temadna_5.jpg
TA3

Kašper kritizuje stranu SaS

Poslanec strany Sme rodina Igor Kašper si myslí, že strana SaS momentálne napomáha k tomu, aby sa Covid najviac šíril. "Musím bohužiaľ povedať, že vírus Covid má asi najväčšieho spojenca v strane SaS, ktorá napomáha tomu, aby sa najviac šíril," uviedol. Kritizoval, že strana nechce dať na slová odborníkov, ktorí ich niekoľko krát upozorňovali na to, že školy sú najväčšie ohnisko celej nákazy. 

Poznamenal, že mu to pripomína minulý rok, kedy sme v podobnom období tiež potrebovali sprísniť opatrenia a strana SaS "si postavila hlavu" a to bohužiaľ potom smerovalo k tomu, že sme tu mali tisícky mŕtvych. "Musím povedať, že táto strana bohužiaľ uprednostňuje preferencie svojej strany pred životmi a zdravých ľudí," dodal.

Kašper povedal, že najlepšie rozhodnutie by bolo všetko na dva či tri týždne zatvoriť. "Určite najlepšie, ako aj hnutie Sme rodina povedalo, zatvoriť to možno na dva, tri týždne všetko a potom všetko znova otvoriť, aby tu boli jasné pravidlá. Teraz tí rodičia, učitelia v tom majú veľký zmätok," podotkol.

Študenti sa boja chodiť do škôl, tvrdí Krivda

Prezident Aliancie stredoškolákov Kristián Krivda si myslí, že v samotnej výučbe je cítiť rozdiel v porovnaní s predošlými mesiacmi. "Ľudia sú nervózni, vo vzduchu cítiť veľký tlak, veľa obáv, veľa strachu, hlavne zo strany rodičov a starých rodičov, detí, ale najmä študentov," uviedol. Ďalej pokračoval, že pozná množstvo študentov, ktorí sa boja chodiť do školy z dôvodu, že môžu nakaziť rodičov či starých rodičov.

Školy v Bratislavskom kraji sa od budúceho týždňa zatvoria. Ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi sa toto rozhodnutie nepáči. Poslanec Sme rodina Igor Kašper kritizuje, že minister školstva Branislav Gröhling by mal nechať rozhodnutie či nechať školy otvorené radšej na odborníkov.

Kašper a Krivda stoja na strane odborníkov

"Povedzme si to už na rovinu, tak ako hygienici nezasahujú do učebného procesu, tak by pán minister aj ministerstvo školstva mali nechať odborníkov rozhodnúť, či tie jednotlivé školy zatvoriť alebo nie," poznamenal. Poslanec zároveň poďakoval regionálnym hygienikom, že nedali na tlak z okolia a jednotlivé školy sa rozhodli v daných okresoch zatvoriť. "Som rád, že to urobili, lebo radšej to urobiť teraz, ako potom neskôr, pretože to by nás mohlo potom stáť oveľa viac," doplnil.

Žiaci tento konflikt medzi ministrom školstva a regionálnymi hygienikmi vnímajú. Kristián Krivda ubezpečil, že Aliancia stredoškolákov sto percentne stojí za odborníkmi. "Mne naozaj príde veľmi komické, že pán minister školstva, vedy a výskumu sa de facto obracia chrbtom vedcom a výskumníkom, ktorí v tejto sfére pracujú niekoľko rokov," podotkol. Pýta sa, kto sú skutoční odborníci na koronavírus a kto sú odborníci na aktuálnu situáciu. 

"Pre mňa sú to odborníci, ktorí sa týmto témam venovali ešte predtým, než sa z tohto stala politická téma, pre mňa sú to profesori a docenti v epidemiológii, infektológii, ktorí sa týmto témam venovali ešte predtým, než sa to dostalo na tému politiky," doplnil prezident Aliancie stredoškolákov. "My osobne stojíme sto percentne za odborníkmi a myslíme si, že pán minister školstva by ich mal začať počúvať," uzavrel. 

Krivda podotkol, že dlhodobé zatváranie škôl nepodporujú. Pokračoval, že ich pôvodný návrh bolo znížiť mobilitu študentov a to tým, že by sa zaviedlo dvojtýždňové dištančné vzdelávanie pred vianočnými prázdninami. Upozornil, že ak by sa to zaviedlo minulý týždeň, tak, ako to navrhovalo konzílium odborníkov, mali by sme tu mesiac a pol obmedzenia mobility študentov, kedy by študenti boli doma a mohli sa po januári vrátiť do školy.

Nezatvorenie škôl považuje za chybu ministra Gröhlinga

Kristián Krivda si myslí, že je chyba, že školy nezatvoril minister školstva Branislav Gröhling a musia to robiť regionálni hygienici. "Tým, že teraz tie školy zatvárajú regionálni hygienici, tak sa môže stať to, že pán minister síce bude chcieť školy otvoriť v januári, ale jednoducho hygienici, ktorí zatvorili školy do odvolania ich proste neotvoria," poznamenal. "V takej situácii zostanú študenti doma a opäť sa z nich stanú rukojemníci," skonštatoval. 

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok