Európska únia pomôže armádam Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska. Na finančnú pomoc vyčlenila 50 miliónov

TA3 TASR
2.12.2021 20:42

Európska únia vo štvrtok schválila finančnú podporu na posilnenie obranyschopnosti Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska. Toto rozhodnutie však nepočíta s dodávkami zbraní.

Únia sa zhodla na novom balíku protiruských sankcií, zahŕňa aj strop na cenu ropy
AP Photo/Virginia Mayo

Podľa vyhlásenia Rady EÚ pomoc vo výške presahujúcej 50 miliónov eur bude poskytnutá na žiadosť spomínaných krajín a bola schválená v rámci európskeho mierového nástroja, ktorý bol spustený 22. marca tohto roku.

Nový finančný nástroj sa vzťahuje na všetky vonkajšie činnosti EÚ v rámci spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky, ktoré majú vojenskú alebo obrannú náplň. Hlavným cieľom európskeho mierového nástroja je posilniť schopnosť EÚ predchádzať konfliktom, zachovávať mier a posilňovať medzinárodnú stabilitu a bezpečnosť. Mimorozpočtový fond vo výške približne päť miliárd eur na obdobie rokov 2021 – 2027 sa bude financovať z príspevkov členských štátov EÚ.

Pomoc EÚ je dôležitá najmä pre Ukrajinu, ktorá pri ktorej hraniciach Rusko opätovne sústredilo značné vojenské prostriedky a vojakov. EÚ ponúkla Kyjevu finančné prostriedky vo výške 31 miliónov eur počas 36-mesačného obdobia, ktoré sú určené na "posilnenie spôsobilostí ukrajinských ozbrojených síl", najmä zdravotníckych jednotiek, poľných nemocníc, ženijných a logistických jednotiek. Táto finančná podpora je určená aj na boj proti kybernetickým útokom.

Gruzínsko cez európsky mierový nástroj dostane 12,7 milióna eur a sedem miliónov eur je vyčlenených pre Moldavsko. Poskytnuté financie majú obom krajinám pomôcť posilniť ich kapacity určené na poskytovanie lekárskej a logistickej pomoci civilistom v prípade krízy alebo núdze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok