Poslanci schválili novelu zákona o strelných zbraniach. Doba platnosti zbrojnej licencie sa obmedzí na desať rokov

TA3 TASR
2.12.2021 18:56

Doba platnosti zbrojnej licencie sa obmedzí na desať rokov, dosiaľ nebola určená. Raz za päť rokov sa má preverovať, či nenastali dôvody na jej odňatie. Zbrojný preukaz má naďalej platiť desať rokov. Zmeny majú nastať aj pri kategóriách zbraní.

Zbraň ozbrojovanie 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Vyplýva to z novely zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorú vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady Slovenskej republiky. "Cieľom návrhu zákona je dosiahnutie rovnováhy medzi záväzkom zabezpečiť určitú slobodu pohybu niektorých strelných zbraní a ich hlavných častí v rámci Európskej únie na jednej strane a potrebou kontrolovať túto slobodu primeranými bezpečnostnými zárukami na druhej strane," vysvetlili predkladatelia. 

Zamedziť má zneužívaniu strelných zbraní na trestnú činnosť súvisiacu najmä s teroristickými útokmi. Ďalšie navrhované zmeny v zákone si vyžiadala aplikačná prax.

Medzi zbrane kategórie A – zakázané zbrane – by sa mali zaradiť ďalšie druhy zbraní, ktoré sú v súčasnosti v nižších kategóriách. Ponechať sa tiež majú zbrane kategórie A, B a C, ktoré boli upravené na zbrane kategórie D v ich pôvodných kategóriách z dôvodu, že tieto zbrane boli jednoduchou úpravou opätovne sfunkčnené a boli použité pri teroristických činoch.

Nová legislatíva tiež umožňuje nadobúdanie streliva s expanznou strelou držiteľovi skupiny A zbrojného preukazu (na ochranu osoby a majetku) na základe udelenej výnimky. 

"Podmienkou na jej udelenie bude držba, okrem skupiny A zbrojného preukazu, aj skupiny E zbrojného preukazu. V súčasnosti je práve držiteľ skupiny E zbrojného preukazu oprávnený používať toto strelivo do krátkych zbraní na športové účely, teda ho môže bežne používať na športovú streľbu aj bez udelenej výnimky," skonštatovali poslanci v spoločnej správe výborov.

Vypúšťa sa tiež povinnosť držiteľa zbrojného preukazu skupiny A, skupiny B alebo skupiny F preukazovať dôvod pri žiadosti o vydanie nového zbrojného preukazu. Umožniť sa tiež má streľba z vybraných zbraní kategórie A, kategórie B a kategórie C držiteľmi zbrojných preukazov skupiny F (na múzejné a zberateľské účely). V zákone upravili poslanci aj to, že zbrojná licencia skupiny E zahŕňa aj vzdelávacie účely.

Vznikne informačný systém zbraní, streliva a strelníc

V rámci podnikateľského prostredia sa má zaviesť elektronizácia. Vzniknúť by mal preto on-line prístup do informačného systému zbraní, streliva a strelníc Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, ktorý zaznamenáva všetky informácie týkajúce sa strelných zbraní a ich držiteľov, potrebných na ich evidenciu.

Vzhľadom na problematiku úprav niektorých druhov zbraní kategórie D na zbrane vyššej kategórie ministerstvo vnútra navrhlo, aby podliehali osobitnému režimu, ktorý ovplyvní postup pri prevode zbrane, prenajímaní, dovoze alebo vývoze zbrane a ich držitelia tiež budú povinní tieto zbrane zaevidovať.

Účinná má byť od 1. febrára 2022

Nová legislatíva má byť účinná od 1. februára 2022, okrem novozavedenej povinnosti prepravcu zbraní vybaviť vozidlo zariadením, ktoré by umožnilo jeho nepretržité sledovanie, kde sa navrhuje nadobudnutie účinnosti 1. júla 2023.

Poslanci zároveň schválili pozmeňujúci návrh Györgya Gyimesiho, ktorý navrhol, aby ustanovenie, ktoré spomedzi zakázaných doplnkov zbrane vylučuje zameriavač zbrane skonštruovaný na princípe noktovízora alebo termovízie, nadobudlo účinnosť dňom vyhlásenia. Odôvodnil to nevyhnutnou potrebou čo najskoršieho používania tohto doplnku zbrane pri depopulácii diviačej zveri s cieľom eradikácie afrického moru ošípaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok