Manželke postavil repliku ikonického monumentu. Romantiku im narúšajú turisti

TA3/hm
4.12.2021 13:00

Päťdesiatdvaročný biznismen z Indie postavil svojej 27-ročnej manželke zmenšenú repliku ikonického Tádž Mahalu. Anand Prakash Chouksey postavil jeho monument lásky v meste Burhanpur v centrálnej časti Indie v štáte Madhjapradéš.

"Bol to darček pre moju manželku, ale tiež aj pre mesto a jeho obyvateľov," uviedol Chouksey pre BBC. Dom vystaval za približne 20 miliónov rupií, teda asi 260-tisíc dolárov. 

Tádž Mahal je mauzóleum v meste Ágra zo 17. storočia. Postavil ho mughalský cisár Šáhdžahán na pamiatku kráľovnej Mumtáz Mahal, ktorá zomrela počas pôrodu ich 14. dieťaťa. Ohromujúce mramorová pamiatka, známa svojou zložitou mriežkovanou prácou, je jednou z najväčších turistických atrakcií v Indii. Pred pandémiou denne prilákala až 70-tisíc ľudí vrátane celebrít a hodnostárov.

V interiéri využili i moderné prvky

Choukseyho replika - umiestnená hlboko v jeho 50-akrovom pozemku, ktorý zahŕňa nemocnicu, tiež priťahuje mnoho turistov. Ľudia vkročia na trávnik a fotia si ho, hovorí majiteľ. "Mnoho ľudí si tu dokonca začalo robiť ich predsvadobné fotografie," dodal Chouksey. "Nezastavujem ich, pretože v našom meste sme úzka komunita, kde každý pozná každého. Môj dom je otvorený pre všetkých." Chouksey uviedol, že nie všetci návštevníci majú povolené vojsť do domu, pretože "koniec koncov je to náš domov, kde žijeme". Rodina však niekedy návštevníkom, ktorí prídu a žasnú nad luxusným interiérom, dopraje pohľad na zložité kvetinové motívy, ktoré zdobia mramorové stĺpy, dlážky a tiež mrežové okná.

Dom sa skladá z dvoch hlavných spální, ktoré sú umiestnené na dvoch oddelených poschodiach. Dom má tiež knižnicu a meditačnú miestnosť. Obývaciu izbu zdobia mramorové stĺpy, zatočené schodisko a pozlátený strop. Hoci bol Tádž Mahal prvotnou inšpiráciou, Chouksey uviedol, že interiér nie je striktne v islamskom dizajne, ale je presiaknutý súčasnými vplyvmi, čo je evidentné z výberu pohoviek a závesov.

Dom nazval symbolom lásky

Výstavba repliky známeho monumentu trvala tri roky a majiteľa stála aj mnoho návštev mesta Ágra, kde sa nachádza originálny Tádž Mahal. Chouksey a jeho manželka sa zaoberali rôznymi stránkami mauzólea. "Využili sme tiež mnoho 3D obrázkov Tádž Mahalu z internetu na postavenie toho nášho," pokračoval. Nápadom bolo postaviť niečo podobné, inžinieri teda zmenšili veľkosť na jednu tretinu pôvodného monumentu.

Chouksey nie je prvým, kto sa inšpiroval krásou Tádž Mahalu. Bývalý vládny úradník postavil v roku 2013 v severoindickom štáte Uttarpradéš tiež repliku Tádž Mahalu na pamiatku svojej manželky. Chouksey hovorí, že jeho dom nie je venovaný len jeho manželke. "Dnes máme v krajine toľko nenávisti. Ľudia sa rozdeľujú v mene náboženstva a prestíže," uviedol.

Hinduistická nacionalistická vláda BJP premiéra Narendru Modiho bola obvinená z polarizácie Indie na základe náboženstva a z podpory netolerancie. Dokonca aj Tádž Mahal sa dostal do hľadáčika. Monument jeden zákonodarca v roku 2017 nazval "škvrnou na indickej kultúre", ktorý postavili "zradcovia". Chouksey uviedol, že chcel "rozšíriť lásku" v tak ťažkých časoch. "Môj dom je symbolom lásky - tej, ktorá ide poza naše sociálne rozdiely a politický hlas."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok