Kto dostane pľúcnu ventiláciu? Lôžok je málo, lekárom v rozhodovaní pomáha návod

TA3
2.12.2021 16:46

Od minulého týždňa na funguje v nemocniciach triáž pacientov, v rámci ktorej lekári rozhodujú, kto dostane intenzívnu zdravotnú starostlivosť a kto paliatívnu liečbu. Keďže kapacity v slovenských nemocniciach sa naplnili, lekári sú nútení robiť mimoriadne nepríjemné rozhodnutia.

Nové čísla
TASR/Michal Svítok

O triáži pacientov informovali TV noviny. Web píše, že ministerstvo zverejnilo návod, ktorý má lekárom pomôcť pri triedení pacientov a rozhodovaní, kto dostane lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou.

„Ministerstvo zdravotníctva SR vydalo oznámenie, že sú naplnené podmienky, ktoré sú uvedené v usmernení k triáži pacientom. Dôvodom bolo zaručenie právnej ochrany zdravotníckych pracovníkov v podmienkach núdzového stavu. Samotné vyhlásenie o naplnení podmienok triáže však automaticky neznamená jej praktickú realizáciu. Triáž upravuje formy zdravotnej starostlivosti, ktorá má byť pacientom poskytnutá – intenzívna, konzervatívna a paliatívna. Teda, aby každý pacient dostal adekvátnu zdravotnú starostlivosť,“ cituje web stanovisko ministerstva.

Rozhodujúcim kritériom pre rozhodovanie o pacientoch je celkový stav pacienta a prípadné pridružené ochorenia. Títo ľudia majú totiž horšiu prognózu vyliečenia sa z covidu. Šance znižuje napríklad prekonanie infarktu v posledných troch rokoch, ťažká demencia či chronické ochorenie pľúc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok