Síthová: Školy za pandémiu nemôžu. Prečo zdravým deťom nedoprajeme vzdelávanie?

TA3
3.12.2021 07:00

Regionálne úrady verejného zdravotníctva postupne vydávajú pokyny na uzavretie škôl. Plošne sa zavrú aj školy, okrem materských a prvého stupňa základných, aj v Bratislavskom kraji. Hlavný hygienik Ján Mikas rozumie, prečo chce mať ministerstvo školstva otvorené školy, napriek tomu presadzuje zatváranie. O téme sme diskutovali so štátnou tajomníčkou ministerstva školstva Svetlanou Síthovou.

školy deti trieda koronavírus 1140px (TASR/AP)
tas

Rozpor s hygienikom

"To posledné, čo verejnosť potrebuje vnímať, je nejaký spor," vyjadrila sa štátna tajomníčka. Komentovala tak rozpor, ktorý nastal v názore na otvorené školy medzi hlavným hygienikom a ministerstvom školstva. "Ak sú deti zdravé a otestované, prečo im nedoprajeme prezenčné vzdelávanie?" pýta sa.

Síthová kritizuje, že medzi riadkami vzniká dojem, že školy a mladí ľudia môžu za pandémiu. Dôrazne takéto tvrdenia poprela: "Zodpovednosť nesie každý z nás." Poukázala na to, že k šíreniu koronavírusu prispieva nezodpovednosť a sociálne kontakty každého člena spoločnosti. "To, čo hovoríme kontinuálne od leta je, že školy majú ostať otvorené, ak nemajú pozitívneho žiaka, či inú osobu," zdôraznila s tým, že rezort školstva odborníkov rešpektuje. Odvolala sa pri tom na zahraničné autority ako UNICEF či WHO.

Žiadajú fakty

"Chybu ideme opakovať druhýkrát," tvrdí Síthová v súvislosti s dlhými pauzami pre školákov v predošlých vlnách pandémie. Kritizuje, že v niektorých okresoch sa zatvárajú aj školy, ktoré nemajú v karanténe ani jednu triedu a nehlásia žiadny pozitívny prípad. V poriadku podľa nej nie je ani zatváranie škôl na neurčito.

 "Je úplne v poriadku, ak je situácia v kraji alebo v okrese zlá a zatvoríme tie školy, kde máme veľa tried v dištančnom vzdelávaní," spresnila. Síthová tvrdí, že rozhodnutia o zatváraní škôl vedia akceptovať vtedy, keď budú podložené faktami, čiže nakazenými školákmi či učiteľmi. Tieto rozhodnutia by taktiež mali byť časovo ohraničené. "Nemôžeme čítať rozhodnutia, kde nám zatvoria školy na neurčito," povedala. Argumentuje pri tom aj vysokou mierou stresu u detí a mladých ľudí.

Ďalšou témou, ktorá súvisí s otváraním či zatváraním škôl je podľa Síthovej aj duševné zdravie detí. "Naše deti sú veľmi riziková skupina v tom, že ak neochránime aj ich duševné zdravie, tak to táto generácia nezvládne," zdôrazňuje. "Skúsme si predstaviť, že by nám prišlo rozhodnutie, že nás nechávajú doma, nás ako dospelých, ale nevieme úplne, na ako dlho. Nebudeme môcť chodiť do práce, nebudeme sa s nikým stretávať," apeluje štátna tajomníčka.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok