Zomrel legendárny český cestovateľ Miroslav Zikmund. Mal 102 rokov

TA3 TASR
2.12.2021 11:44

Vo veku 102 rokov zomrel legendárny cestovateľ a spisovateľ Miroslav Zikmund. Preslávil sa cestami po celom svete, pri ktorých tvoril nerozlučnú dvojicu s Jiřím Hanzelkom. Spoločne prešli viac než sto krajín a natočili vzácne dobové zábery.

Zomrel legendárny český cestovateľ Miroslav Zikmund. Mal 102 rokov
TASR/Martin Baumann

Zikmund a Hanzelka

Smutnú správu priniesol iRozhlas.cz, ktorému to potvrdila Zikmundova rodina. Miroslav Zikmund sa narodil 14. februára 1919 v Plzni.  Svoju prvú dlhšiu cestu podnikol Zikmund ešte ako 16-ročný s bratom a kamarátom na Podkarpatskú Rus, ktorá bola v období prvej republiky súčasťou Československa. 

Pri zápise na vysokú školu sa zoznámil s Jiřím Hanzelkom, ktorému sa zmienil o svojom pláne cestovať po svete. Spriatelili sa a Hanzelka sa stal jeho partnerom na cestách i spoluautorom kníh.

Na svoju prvú cestu – do Afriky – sa dvojica vydala v roku 1947 osobným  automobilom Tatra 87, ktorý je vystavený v Národnom technickom múzeu v Prahe. Zikmund a Hanzelka dorazili do marockej Casablancy, cez Egypt a Sudán prešli do Etiópie. Robili zápisky, fotili a zároveň točili dokumentárny materiál. Autom ako prví na svete pokorili Núbijskú púšť. V Afrike ich zastihla aj správa o komunistickom puči v Československu.

Po prekonaní Afriky sa presunuli do Južnej Ameriky, kde sa z Argentíny dopravili do Mexika. Československý rozhlas z ich ciest odvysielal viac ako 700 reportáží.

Konflikt s režimom

Sláva cestovateľov medzitým v Československu veľmi vzrástla, o ich 44 precestovaných krajinách vzniklo niekoľko kníh. Nasledovali cesty do Ázie a Oceánie, potom sa dvojica pripravovala navštíviť Austráliu, prišlo však obdobie normalizácie. Ich výpravy a verejný život ukončil rok 1968 a kritický posudok týkajúci sa Sovietskeho zväzu, ktorý spoločne pripravili.

Miroslav Zikmund. TASR/Martin Baumann

Znovu vyjsť za hranice a vydávať knihy mohli až o 21 rokov neskôr – po páde komunistického režimu. Hanzelka ochorel a Zikmund sám navštívil Japonsko, Austráliu, Nový Zéland, ale aj Sibír alebo Srí Lanku. Cestovatelia za svoje dielo získali Cenu E.E. Kischa, ako aj českú Medailu Za zásluhy. 

Prieteľov rozdelila až Hanzelkova smrť v roku 2003. Rok po jeho smrti udelila Univerzita Tomáša Baťu v Zlíne Zikmundovi čestný doktorát. V roku 2014 prezident ČR Miloš Zeman vyznamenal Zikmunda Radom Tomáša Garrigua Masaryka. O legendárnej dvojici natočil režisér a scenárista Petr Horký v roku 2015 dokumentárny film "Století Miroslava Zikmunda".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok