December, mesiac poklesov? Nie je to len svetlo na konci tunela, tvrdia Dáta bez pátosu

TA3
2.12.2021 11:09

"November bol v znamení rekordov pandemických delta parametrov. Je veľmi pravdepodobné, že december veľkú väčšinu z nich nezopakuje a neprekoná," uvádzajú analytici z projektu Dáta bez pátosu na svojom Facebooku. December bude podľa nich mesiacom poklesov.

ilustrák k opatreniam
TA3 / David Duducz

"Podľa nás to dnes nie je len svetlo na konci tunela," uvádzajú optimisticky analytici. "Klesá 55 okresov zo 72 (a mnohé výrazne) zo svojej "okresnej" špičky v delte v počte pozitívnych," informujú s tým, že nemocnice budú nasledovať s miernym oneskorením. 

Dáta bez pátosu si všímajú pokles PCR pozitívnych prípadov v porovnaní s minulým týždňom. Pozitívni s antigénovým testom klesajú ešte rýchlejšie v 7-dňovom priemere "z 2142 pred týždňom (23.11.) na 1922 (30.11.), čo robí viac ako mínus 10 percent". Analytici poukázali na to, že posledný deň novembra klesla medzitýždenne aj pozitivita PCR testov, kým antigénová pozitivita klesá už dlhšie.

Analytici zdôrazňujú, že pokles žiadneho parametra nemožno pripísať lockdownu, ktorý platí od minulého štvrtka. "Skutočne žiadne. Včerajší pozitívni sú testy vyhodnotené v utorok, pravdepodobne robené cez víkend a v pondelok, objednané "podozrivými" z piatka-soboty-nedele," vysvetľujú.

"Úmrtia v novembri stúpli na takmer 1500, ale sú napriek rekordným príjmom a aj prepusteniam o vyše tisíc menej ako v rekordných mesiacoch v januári-februári-marci. Sú približne na úrovni decembra 2020," informujú analytici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok