Británia schválila liek pre rizikových pacientov s covidom, aktívny má byť aj proti omikronu

TA3 TASR
2.12.2021 10:35

Britský úrad pre reguláciu liekov schválil vo štvrtok liek sotrovimab od farmaceutickej spoločnosti GlaxoSmithKline pre liečbu pacientov s rizikom vyvinutia závažných symptómov ochorenia Covid-19.

Poľsko
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP. Výrobca lieku tvrdí, že sotrovimab si podľa predklinických údajov "zachováva aktivitu" aj proti novému koronavírusovému variantu omikron.

„Zistilo sa, že táto monoklonálna protilátka je bezpečná a účinná pri znižovaní rizika hospitalizácie a úmrtia u ľudí s miernou až stredne závažnou infekciou Covid-19, ktorí sú vystavení zvýšenému riziku rozvoja závažného ochorenia,“ uviedol vo vyhlásení britský úrad pre reguláciu liekov.

Podľa farmaceutickej spoločnosti GlaxoSmithKline prebieha testovanie tohto lieku "na potvrdenie neutralizačnej aktivity sotrovimabu proti kombinácii všetkých mutácií omikronu" s cieľom poskytnúť aktualizáciu do konca roku 2021.

Zistilo sa, že jediná dávka tohto liečiva znižuje riziko hospitalizácie a úmrtia u 79 percent dospelých z vysoko rizikových skupín s príznakmi nákazy Covid-19, uviedol britský liekový regulátor.

Liek sotrovimab bol vyvinutý britskou farmaceutickou spoločnosťou GlaxoSmithKline a spoločnosťou Vir Biotechnology so sídlom v Kalifornii, pripomína AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok