Ako konzervovať surové mäso, tu sú 3 tipy

Ako konzervovať surové mäso, tu sú 3 tipy Zdroj foto: Depositphotos

Mäso rýchlo podlieha skaze, preto ho treba pre uskladnenie konzervovať. Je to možné rôznymi spôsobmi. Napríklad tu sú 3 tipy, ako konzervovať surové mäso tak, aby vám dlho vydržalo. 

Mäso môžeme konzervovať rozličným spôsobom. Napríklad údením, solením, ale najvýhodnejší spôsob okrem mrazenia je sterilizácia. Na konzervovanie sterilizáciou vyberáme mäso zo zdravých zvierat, dobre vychladnuté a odležané. Pri príprave konzerv pred sterilizovaním je veľmi dôležitá čistota, a preto mäso pred úpravou dobre umyjeme. Veľmi záleží aj na čistote pohárov, ktoré pred naplnením dôkladne umyjeme a vypláchneme horúcou vodou a takisto umyjeme aj viečka. Tu sú 3 tipy, ako konzervovať surové mäso.

Surové bravčové rezne vo vlastnej šťave

Budeme potrebovať

Surové bravčové mäso a soľ.

Postup

Mäso umyjeme, zbavíme kostí, pokrájame na rezne a trocha naklepeme. Každý rezeň z obidvoch strán mierne osolíme a tesne uložíme do pripravených zaváracích pohárov. Poháre hneď uzavrieme, vložíme do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou a ponorené vo vode sterilizujeme pri miernom vare dve a pol hodiny. Poháre po sterilizácii vyberieme z hrnca a vychladnuté uložíme do chladnej, tmavej a suchej miestnosti, kde je teplota vzduchu okolo 10 °C.

Týmto spôsobom môžeme konzervovať mäso pokrájané na kocky alebo aj v celku, pričom voľný priestor vyplníme menšími kúskami mäsa.

Surové bravčové rezne v náleve

Budeme potrebovať

Surové bravčové mäso, slaný nálev z kostí a kože alebo slaná voda, a to na 1 liter vody 20 g soli.

Postup

Mäso umyjeme, zbavíme kostí, pokrájame na rezne a trocha naklepeme. Kosti a kože dobre povaríme v slanej vode. Naklepané mäso tesne poukladáme do pripravených zaváracích pohárov a zalejeme horúcim nálevom z kostí a kože alebo slanou prevarenou vodou a sterilizujeme miernym varom dve a pol hodiny. Po sterilizácii poháre vyberieme a vychladnuté uložíme do chladnej, tmavej a suchej miestnosti, kde je teplota vzduchu okolo 10 °C. Po vychladnutí sa z nálevu vytvorí rôsol, ktorý udrží sviežosť mäsa dlhší čas.

Surové bravčové rezne v masti

Budeme potrebovať

Surové bravčové mäso, soľ. Na litrový pohár 0,5 dl prevarenej vody, 0,5 dl roztopenej masti.

Postup

Mäso umyjeme, zbavíme kostí, pokrájame na rezne a trocha naklepeme. Každý kus z obidvoch strán mierne posolíme a tesne poukladáme do pripravených zaváracích pohárov. Naplnený pohár zalejeme prevarenou vodou, roztopenou masťou a hneď uzavrieme. Vložíme do zaváracieho hrnca a ponorené vo vode sterilizujeme pri miernom vare dve a pol hodiny. Poháre po sterilizácii vyberieme a po vychladnutí uložíme v chladnej, suchej a tmavej miestnosti s teplotou 10 °C.