Mononukleóza pridá na bolesti a vezme chuť do jedla. O koľko kíl vás pripraví?

TA3/bd
1.12.2021 18:00

Mononukleóza je infekcia spôsobená vírusom EBV (Epsteinov-Barrovej vírus), jedným z najbežnejších ľudských vírusov. Zatiaľ, čo sú u detí príznaky na nerozoznanie od iných miernych ochorení, až 50 percent prípadov vedie k tejto žľazovej infekcii.

Mononukleóza pridá na bolesti a vezme chuť do jedla. O koľko kíl vás pripraví?
FreePik

Symptómy zahŕňajú vysokú horúčku, opuchnuté lymfatické uzliny, bolesť hrdla a niekedy aj opuchnutú slezinu. V počiatočných štádiách nie je nezvyčajné schudnúť kvôli častej nevoľnosti, výsledkom však je veľká strata svalov a celková zmena chuti do jedla. 

Chuť do jedla

Strata chuti do jedla je jedným z hlavných príznakov mononukleózy. Bolesť hrdla, opuchnuté krčné uzliny, horúčka a slabosť v počiatočných štádiách infekcie môžu sťažiť jedenie. Zväčšená slezina, zase spôsobuje nepohodlie, pocit plnosti, bolesti brucha čo môže ďalej znižovať chuť do jedla. Množstvo kíl, ktoré vám hrozí, že stratíte v dôsledku zníženej chuti do jedla v kombinácii so zdĺhavou virózou, závisí aj od vášho príjmu kalórií. 

Info: Často však býva diagnóza mononukleózy zamenená s chrípkou.  

lekar FreePik

Svalová atrofia

Príznaky mononukleózy sa dokážu zmierniť po niekoľkých týždňoch, ale môže trvať aj niekoľko mesiacov, kým sa budete cítiť úplne normálne. V medziobdobí však môže nedostatok fyzickej aktivity, najmä ak ste pripútaní na lôžko, viesť k významnej atrofii čistej svalovej hmoty, straty až 10 percent telesnej hmotnosti.

Info: Mononukleóza postihuje vnútorné žľazy, najmä slezinu, pečeň a uzliny.

choroba FreePik

Nevoľnosť

Nevoľnosť a hnačka sú pri mononukleóze prítomné vždy a spôsobujú veľké chudnutie. Najlepším spôsobom na liečbu týchto príznakov je konzumácia tekutej stravy, vylúčenie tukov, mliečnych výrobkov a cukru. Ďalším nebezpečenstvom zvracania a hnačky je, že telo nebude absorbovať živiny a zadržiavať tekutiny. Stratíte veľa vody.

Info: Choroba sa prenáša prostredníctvom slín, najčastejšie bozkávaním, alebo nepriamo rukami a predmetmi čerstvo znečistenými slinami.

choroba FreePik

Nebezpečenstvo chudnutia

Aj keď je strata hmotnosti jednou z charakteristík mononukleózy, nie je to rozlišovací znak, ani najväčší problém. Ak aj stratíte 10 percent svojej telesnej hmotnosti za šesť mesiacov, telu veľmi nepoškodíte. Horšia je rýchla strata hmotnosti, ktorá môže naznačovať vážnejší stav. 

Info: EB vírus má v sebe približne 95% populácie a záleží len na okolnostiach, či prepukne alebo nie.

Témy: Slezina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok