FOTO: Vianočné stromčeky pandémia nezrušila. Pozrite si, ako rozžiarili slovenské námestia

TA3
1.12.2021 17:32

Začiatok zimy je aj tento rok v znamení lockdownu a vianočné trhy či adventné koncerty sa nekonajú v žiadnom meste na Slovensku. Vianočné stromčeky však pandémia nezastavila. Pozrite si fotografie z Banskej Bystrice, Bratislavy či Trenčína.

FOTO Stromčeky
TASR/Ján Krošlák

Mohutné ihličnany skrášľujú námestia aj v čase zákazu vychádzania. Na banskobystrickom Námestí SNP pribudol koncom novembra 16 metrov vysoký vianočný stromček, ktorý pochádza zo súkromnej záhrady v susednej obci Malachov. „Prevoz a osadenie vianočného stromčeka zabezpečili pracovníci Záhradníckych a rekreačných služieb. S pílením stromčeka sa začalo po 9.00 h ráno a na Námestie SNP dorazili pracovníci po 11.00 h doobeda,“ priblížila  hovorkyňa mesta Dominika Adamovičová. Stromček sa symbolicky rozsvieti 6. decembra.

Vianočná atmosféra v uliciach Bratislavy nemá chýbať ani tento rok, hoci pre zlú pandemickú situáciu sa v centre nebudú konať ani tento rok tradičné vianočné trhy, mesto pre verejnosť pripravilo podujatie Bratislavské Vianoce. "Diváci sa môžu naladiť na vianočnú vlnu a zažiť prostredníctvom livestreamu vianočnú prechádzku Bratislavou plnú netradičných hostí a vianočných prekvapení," informuje hlavné mesto. Nebude chýbať ani rozsvecovanie vianočného stromčeka.  

Vianočný strom na Hlavnom námestí v Bratislave. TASR/Pavel Neubauer

Vianočným stromčekom v centre Košíc je smrek obyčajný. Na Hlavnej ulici je už od 18. novembra. Po úprave a osadení do špeciálnej šachty pri súsoší Immaculata je vysoký okolo 18 metrov. "Stromček je z Mestských lesov Košice z oblasti Ružína," priblížil Milan Chudý z mestských lesov. Uplynulých 70 rokov rástol neďaleko Suchého vrchu pri tejto vodnej nádrži.

Proces výberu vianočného stromčeka podľa jeho slov trvá približne tri mesiace. Pozrieť si boli aj viaceré stromy, ktoré im na základe výzvy ponúkli občania z Košíc a ich širokého okolia. Kritériami sú nielen tvar, ale aj dostupnosť techniky.

Vianočný strom osadili na Hlavnej ulici v Košiciach pri súsoší Immaculata vo štvrtok 18. novembra 2021. TASR/František Iván

"Výrub nebol zložitý, začali sme ráno o pol ôsmej a okolo pol desiatej sme ho mali naložený. Problém sme nemali ani s dopravou a káblami, ktoré najmä na dedinách nie sú tak vysoko, ako by mali byť," doplnil riaditeľ košických mestských lesov František Beli s tým, že na výrube, preprave, úprave a ukotvení novej vianočnej dominanty Košíc sa podieľalo spolu desať chlapov, potrebovali na to takmer sedem hodín. Slávnostné rozsvietenie nového vianočného stromčeka je naplánované na 5. decembra o 17.00 h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok