Zelenskyj vyzval Putina na osobné rokovanie. Diskutovať chce o vojenskom konflikte na východe Ukrajiny

TA3
1.12.2021 17:02

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina na osobné rokovanie. Diskutovať chce o 8 rokov trvajúcom vojenskom konflikte na východe Ukrajiny. Výzva prichádza v čase, keď pribúdajú informácie o presune ruskej techniky k hraniciam.

"Je potrebné povedať pravdu, že bez priamych rozhovorov s Ruskom nebudeme schopní túto vojnu ukončiť," povedal Zelenskyj pred poslancami ukrajinského parlamentu – Najvyššej rady.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že Rusko zhromaždilo 115-tisíc svojich vojakov na polostrove Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014, a do dvoch regiónov na východe Ukrajiny, ktoré ovládajú proruskí separatisti.

"Buďme úprimní, vojna v Donbase trvá už osem rokov. Osem rokov, odkedy Rusko anektovalo Krym," povedal Zelenskyj. Prezident dodal, že "nemá strach" hovoriť priamo s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Ozbrojený konflikt na Ukrajine vypukol v roku 2014 po anexii Krymského polostrova Ruskom a po náraste proruských nálad na východe krajiny. V niektorých častiach tamojšej Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásili proruskí separatisti vlastné "ľudové" republiky, čo však Kyjev ani medzinárodné spoločenstvo neuznali. Boje v Donbase si odvtedy vyžiadali už viac ako 13-tisíc životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok