Vláda nepočúva samosprávy. Podľa starostky si peniaze zaslúžia aj zdravotníci, nielen seniori

TA3
2.12.2021 07:00

Samosprávy by vláde mohli a vedeli pomôcť pri riadení pandémie aj očkovania, na päťstoeurové vakcinačné poukazy pre seniorov sa pozerajú s rozpakmi. Obce a mestá sú od začiatku pandémie najbližšie k ľuďom, pomocnú ruku podali pri štátnom plošnom testovaní a teraz ponúkajú pomoc aj pri očkovaní. O vzťahu samospráv a vlády sme diskutovali so starostkou obce Radatice Gabrielou Viazankovou.

odberové miesto testovanie 1140px (SITA/Viktor Zamborský)
SITA/Viktor Zamborský

Kto potrebuje pomoc štátu

Plánovaná daňová reforma má ubrať z rozpočtov samospráv 200 miliónov a peniaze majú ísť seniorom ako odmena za očkovanie. "Ak nájdeme 500 miliónov eur pre seniorov, prečo máme problém s podporou zdravotníctva a zdravotníckeho personálu," pýta sa starostka.

"Každý z nás by doprial seniorom lepší životný štandard," zdôraznila Viazanková. V prípade rozdávania päťstoeurových poukazov však ide o jednorazový krok namiesto systémových riešení. Podľa starostky by sme sa mali usilovať nájsť peniaze nielen pre dôchodcov. "Aby to bolo naozaj spravodlivé riešenie aj pre iné oblasti, ktoré v súčasnej dobe krvácajú a potrebujú pomoc štátu," hovorí.

"Ak nájdeme 500 miliónov eur pre seniorov, prečo máme problém s podporou zdravotníctva a zdravotníckeho personálu, o ktorom vieme, že nám odchádza z krajiny?" pýta sa starostka. Podporila by aj ďalšie sektory, ktoré pracujú v prudko rizikovom prostredí. Viazanková má pocit, že v očkovacej kampani sme na Slovensku zmeškali príležitosť, keď mala byť kampaň informačná a zameraná na zdravie a prevenciu, a nie na finančnú motiváciu.

Podľa Viazankovej by mnohým dôchodcom pomohlo, keby mohla byť časť z 500-eurového poukazu vyplatená v hotovosti. "Povedzme si úprimne, máme aktívnych seniorov, ktorí využijú cestovný ruch, pôjdu na rôzne služby. Ale potom máme seniorov, ktorí majú vážne zdravotné problémy a majú problém uhrádzať si lieky," skonštatovala starostka s tým, že aj pri zdražovaní cien energií by seniorom pomohlo zabezpečenie rezervy.

Seriózny partner

Vláda podľa Viazankovej nepočúva, čo jej samosprávy hovoria. "Vláda nás obchádza. Ako keby nepočúvala, čo im chceme povedať. Pritom samospráva je veľmi seriózny partner," zdôraznila s tým, že samosprávy poznajú svoje regióny a vedia, ako reagujú ich ľudia.

Starostka argumentuje aj prieskumom, podľa ktorého je dôvera ľudí v samosprávy na úrovni 50 %, kým vláde verí len 14 %. "Ak by vláda počúvala samosprávy, tak by mohla žať práve tento úspech dôvery," myslí si. "My sme naozaj pri našich ľuďoch, počúvame a dávame im riešenia." Viazanková podotkla, že dobrým príkladom bolo zabezpečenie plošného testovania, keď s obcami a mestami spolupracovalo ministerstvo obrany aj policajný zbor.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok