Ženy spoznávajú svoju cenu. Pracuje ich čoraz viac, neboja sa ani vypýtať si vyšší plat

TA3 ČTK
4.12.2021 15:00

Rihám Ahmadová vystúpila z taxíka v centre Rijádu a mieri do obchodného centra, kde predáva štyri dni v týždni kozmetiku. Absolvovala strednú školu a je prvou ženou v rodine, ktorá chodí do práce. Jej rodičia si to nikdy nepriali, ale život v Rijáde je stále drahší, takže jej mzda je vítaná.

Ženy spoznávajú svoju cenu. Pracuje ich čoraz viac, neboja sa ani vypýtať si vyšší plat
TASR/AP (ilu)

Píše o tom agentúra Reuters. S novými daňami a znižovaním štátnych dotácií sa spolieha na prácu žien mnoho rodín, takže ženy nachádzajú v konzervatívnom kráľovstve nové postavenie. Dvadsaťštyriročná Ahmadová žije s rodičmi a piatimi súrodencami. Zvolila si prácu v obchode, kam chodia najmä ženy, aby sa vyhla obavám rodičov, že sa dostane do prostredia spoločného s mužmi. "Cítila som sa previnile, keď som musela o všetko žiadať otca. Od tej doby, čo pracujem, som hrdá, že môžem rodine pomáhať," uviedla Ahmadová.

Na pracovnom trhu je dvojnásobok žien

Chodiť do práce bolo pre Saudskoarabky ešte pred niekoľkými rokmi nepredstaviteľné. Kráľovstvo a jeho korunný princ Muhammad bin Salmán presadzujú reformy, i keď je krajina stále kritizovaná za nedodržiavanie ľudských práv. Absolutistická monarchia nepovoľuje politické strany a nporiada voľby, moc je stále v rukách mužov. Vo vláde nie je žiadna žena a v poradnej 150-člennej rade je ich 30.

Na pracovnom trhu ale tvoria ženy 33 percent zamestnancov, čo je v porovnaní so situáciou pred piatimi rokmi skoro dvojnásobok. Pracujú v odboroch dosiaľ obsadzovaných mužmi a imigrantmi - v reštauráciách, supermarketoch, učtárňach a dizajnérskych firmách. 

V rámci reforiem môžu od roku 2018 šoférovať autá. Ahmadová, ktorá mesačne zarobí 4500 riálov, približne tisíc eur, si ale nemôže dovoliť automobil ani autoškolu. "Dám skoro tretinu platu za taxi, nikdy som však nedúfala, že budem pracovať a mať vlastné peniaze," uviedla s tým, že si začala na auto šetriť. 

V Saudskej Arábii už ženy pracovali skôr, a to v školstve alebo v zdravotníctve. S postupným uvoľňovaním obmedzení týkajúcich sa kontaktu s cudzími mužmi teraz ženy zamestnáva stále viac firiem. Týka sa to najmä predaja a pohostinstiev. Vláda v roku 2011 oznámila, že v týchto odboroch bude dávať prednosť miestnym pred cudzincami, aby riešila nezamestnanosť, ktorá teraz dosahuje 11 percent. Podľa ekonómky Jennifer Peckovej vlani pracovalo v súkromnom sektore 56-tisíc žien, tento rok už vyše 935-tisíc. 

Má pekáreň a zamestnáva 45 ľudí

Zmeny sa netýkajú iba Rijádu. V meste Unaizah v provincii Al Qassim pracujúcich žien tiež pribúda, i keď sa mnohé boja vybočiť z tradícií. Tridsaťtriročná absolventka univerzity Gháda Salmánová hľadala prácu s problémami. Nakoniec sa zamerala na odbor pekárstva a teraz zamestnáva 45 ľudí. Vlastní pekáreň Ružová stuha a je to jeden z mála podnikov v Al Qassime, ktorého majiteľkou je žena. "Bez pomoci rodičov by som to nedokázala," hovorí Gháda a roznáša zákazníkom porcie datlového koláča.

Arabka TASR/AP

"Väčšina z tých otcov tu by nesúhlasila, aby ich dcéry pracovali celý deň po boku mužov. I keď sú to šéfky a nosia nikáb," uviedla Salmánová. Aj tak ju však konzervatívci kárajú. Jeden zo starších mužov si pochutnáva na jej koláči, avšak to mu nebráni hundrať na rýchle spoločenské zmeny. "Vláda hovorí, že ženy musia pracovať, ale to je v rozpore s našimi zvyklosťami. V islamskom svete sa o ženy starajú muži," hovorí jedák. 

Pre niekoho prichádzajú zmeny príliš neskoro. Štyridsaťpäťročná Rana Turkíová prišla do otcovej ropnej firmy v roku 2000 ako jedna z prvých žien a roky pracovala v kancelárii prísne oddelenej od mužov. 

"Vtedy muži neboli ani zdvorilí, ráno nepozdravili a nevstúpili so mnou do výťahu, nieto aby so mnou boli v jednej miestnosti," hovorí Turkíová, ktorá je teraz majiteľkou a šéfkou spoločnosti Rawabi Holding. "Našťastie sa to zmenilo. My sme sa v minulosti báli povedať si o plat. Teraz prichádzajú dievčatá a o peniazoch tvrdo vyjednávajú, poznajú svoju cenu," dodáva Turkíová.

Pracujú usilovnejšie ako muži

Podľa mimovládnej organizácie An-Nahda pretrváva veľký rozdiel medzi platmi žien a mužov a je to až 49 percent. Hala Dosariová, ktorá propaguje prácu Saudskoarabiek z USA, tvrdí, že príležitosti žien na pracovnom trhu stále ovládajú spoločenské zvyklosti. Ponúkajú sa im obvykle horšie platené pozície. I keď existujú zákony zakazujúce diskrimináciu a obťažovanie, nie sú systematicky uplatňované a ženám sa podľa Dosariovej stále odoberajú ich práva. 

Niektorí zamestnávatelia naďalej požadujú pred zamestnaním ženy súhlas jejho opatrovníka, upozornila Pecková. Pritom jedna z nedávnych reforiem dáva ženám viac práv pri rozhodovaní o ich životných krokoch, ktoré skôr riadili opatrovníci. Jeden majiteľ veľkej spoločnosti priznal, že "radšej najíma ženy, pretože pracujú dvakrát usilovnejšie a za polovicu mzdy." Skoro všetkých 400 firiem, ktoré oslovila výskumná skupina Peckovej, priznala, že ženy dostávajú menšie mzdy. Tretina z nich ich považuje za produktívnejších zamestnancov ako mužov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok