Dezinfekčné utierky a ich škodlivé účinky, nikdy ich nepoužívajte na túto časť tela

TA3/bd
30.11.2021 18:00

Chápeme pokušenie siahnuť po jednom z tých šikovných dezinfekčných obrúskov, keď si potrebujete vyčistiť ruky, čo je v čase covidu prakticky stále. Koniec koncov, utierky sú pohodlné a zabíjajú baktérie, takže... prečo nie. Dokonca ich niektorí používajú aj na tvár. Hoci dokážu baktérie zabíjať, pre pokožku nie sú dobré .

Dezinfekčné utierky a ich škodlivé účinky, nikdy ich nepoužívajte na túto časť tela
FreePik

Dezinfekčné prostriedky na ruky fungujú do 20 sekúnd. Votriete ich, ruky máte suché, sú čisté. Pokiaľ vaše ruky zostanú počas tohto času vlhké, nie sú úplne dezinfikované. A nie sú určené na použitie na tvár. Na rukách máme kožu hrubšiu. Tvár je úplne iná, oči a nos a všetko ostatné sa môžu podráždiť. Aj keď vám obrúsok pokožku nepopáli, môže vám poškodiť oči. 

Utierky a iné dezinfekčné prostriedky sú určené na tvrdé povrchy, ako je sklo, drevo a rôzne pracovné dosky. Odborníci tieto obrúsky testujú tak, že časť živého organizmu dajú na sklíčko, potom ho ošetria dezinfekčnou utierkou a sklo umiestnia do prostredia, kde by organizmus mohol normálne rásť a čakajú, čo sa stane. Či prežije, alebo bude usmrtený. 

Info: Aké sú riziká používania dezinfekčných utierok na ruky? V konečnom dôsledku to závisí od zložiek v produkte a od toho, ako citlivá je vaša pokožka.

Dezinfekcia FreePik

Utierky môžu spôsobiť podráždenie pokožky, sú totiž vyrobené z rôznych vecí. Niektoré z nich majú v sebe bielidlo, iné obsahujú chlorid amónny, väčšina z nich má nejaké percento alkoholu. Bielidlo je dobre známa dráždivá látka, ktorá môže poškodiť kohokoľvek, bez ohľadu na to, či má  alebo nemá špecifickú alergiu. Bielidlo na kožu nikdy nepoužívajte. Alkohol je láskavejší, ale to, že výrobok obsahuje etanol (alkohol), ešte nezaručuje, že je bezpečný.

Kontaktná dermatitída

Dezinfekčné zložky môžu tiež spôsobiť kontaktnú dermatitídu, alergickú reakciu na určitú látku. Stáva sa to skôr pri vôňach a konzervačných látkach. Výskum ukázal, že niektoré konzervačné látky nachádzajúce sa v utierkach, dokonca aj v utierkach, ktoré sú určené na intímne alebo kozmetické použitie, môžu spôsobiť alergické reakcie. A zdá sa, že tieto kontaktné alergie sú na vzostupe. 

dezinfekcia FreePik

Podráždenie aj kontaktná dermatitída sa môžu prejaviť podobnými príznakmi. Vysušia pokožku, spôsobia svrbenie. Spôsobia začervenanie na rukách, praskliny na koži, na končekoch prstov, niekedy dokonca aj malé pľuzgieriky. To isté sa môže stať na vašej tvári. Odoberú vám kožnú bariéru. 

Dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu môžu spôsobiť rovnaké problémy, pretože sa rýchlo odparujú. Buďte obzvlášť opatrní, ak už máte problém s pokožkou. Ak máte otvorenú ranu, ekzém, psoriázu alebo citlivú pokožku, očakávajte veľmi zlú reakciu na použitie týchto obrúskov na čistenie rúk.

Najlepší spôsob, ako si vyčistiť ruky

Covid alebo necovid, najlepší spôsob, ako si umyť ruky je mydlom pod tečúcou vodou po dobu asi 20 sekúnd. Tesne na druhom mieste je dezinfekcia rúk (obsahujúca najmenej 60 percent alkoholu). Aký je v tom rozdiel? Keď si umývate ruky, v skutočnosti sa zbavíte choroboplodných zárodkov, nielen, že ich zabíjate. S dezinfekčným prostriedkom na ruky baktérie zabijete, ale stále sedia na vašej ruke. Tečúca voda zasiahne aj viac miest, napríklad medzi prstami a pod nechtami.

dezinfekcia FreePik

Dnes sa kvôli covidu odporúča častejšie čistiť povrchy, ktorých sa často dotýkate, ako sú kľučky, vypínače svetiel, toalety, vodovodné batérie, umývadlá a elektroniku, ako sú mobilné telefóny a diaľkové ovládače. Vždy sa riaďte pokynmi na etikete. Čistenie znižuje riziko infekcie odstránením nečistôt a baktérií. Dezinfekcia v skutočnosti zabíja baktérie pomocou chemikálií.

Takže, malé zhrnutie. Povedzme, že ste už boli vystavení covidu a nie je k dispozícii žiadne mydlo, voda ani dezinfekčný prostriedok. V takom nepravdepodobnom prípade vám použitie utierky na ruky pravdepodobne príliš neublíži, pokiaľ sa nedotknete očí. Háčik je v tom, že si stále musíte umyť ruky čo najskôr. Tieto chemikálie by nemali zostať na koži.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok