Volkswagen pracuje na novom podvozku, ktorý zabráni nakláňaniu karosérie

TA3/SZ
30.11.2021 17:00

Nová generácia adaptívneho podvozku od VW by mala dokázať takmer v plnej miere redukovať náklony karosérie auta v zákrutách, čo poskytne maximálny komfort jazdy

Volkswagen pracuje na novom podvozku, ktorý zabráni nakláňaniu karosérie
Audi

Vývoj automobilky Volkswagen beží na plné obrátky aj počas aktuálne vládnucej polovodičovej krízy. Najnovšie sa vývojári venujú zaveseniu kolies a nápravám. Nová generácia adaptívneho podvozku bude schopná ešte do väčšej miery meniť charakter auta. Taktiež má byť optimalizovaná pre použitie v autonómne jazdiacich autách, preto je dôležité minimalizovanie náklonov karosérie a maximálny komfort jazdy. Podľa šéfa oddelenia jazdnej dynamiky a regulačných systémov je minimalizovanie náklonov karosérie v pozdĺžnom a priečnom smere prospešné pre rýchlejšie a precíznejšie ovládanie auta.

Šéf oddelenia zdôraznil aj dôležitosť riadiaceho softvéru podvozku a riadenia auta, vďaka ktorému je možné ovplyvňovať riadenie a odlišovať od seba jednotlivé modely a verzie áut stojace na koncernových platformách.

Audi Audi

Už dnešné podvozky sú schopné v spolupráci s pohonným ústrojenstvom meniť charakter auta stlačením tlačidla. Kým v komfortnom režime auto doslova pláve cez nerovnosti a motor udržuje čo najoptimálnejšie spektrum otáčok pre zachovanie nízkej spotreby a emisií, v športovom režime celý podvozok stuhne, aby sa minimalizovali náklony, a taktiež motor využíva svoj plný výkonnostný potenciál. Nový podvozok má byť schopný tieto zmeny vykonávať ešte sofistikovanejšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok