Česi po prvýkrát získali Davisov pohár

SITA
18.11.2012 21:19

V jubilejnom stom ročníku zvíťazili nad Španielskom.

Česi po prvýkrát získali Davisov pohár
SITA

Tenisoví reprezentanti Českej republiky sa stali víťazmi jubilejného 100. ročníka Davisovho pohára. Vo finále zdolali v pražskej O2 Arene obhajcov "šalátovej misy" zo Španielska 3:2, keď rozhodujúci tretí bod získal v záverečnej nedeľňajšej dvojhre Radek Štěpánek po výhre 6:4, 7:6 (0), 3:6, 6:3 nad Nicolásom Almagrom. Česi naplno využili absenciu niekdajšieho lídra svetového rebríčka ATP Rafaela Nadala a prvýkrát v ére samostatnosti získali Davisov pohár. V roku 1980 sa z trofeje radovali reprezentanti bývalého Česko-Slovenska. Španielom síce zabral David Ferrer, ktorý vybojoval dva body, ale Tomáš Berdych i Radek Štepánek zdolali Almagra a obaja navyše uspeli aj vo štvorhre, v ktorej majú v Davisovom pohári spoločne skvelú bilanciu 12 víťazstiev, 1 prehra. Česi odplatili Španielom prehru z finále ročníka 2009 v Barcelone. Aj tentoraz sa potvrdilo pravidlo z posledných rokoch, že finále je záležitosťou domáceho tímu. V posledných siedmich sezónach sa hosťujúca krajina radovala vo finále Davis Cupu len raz, a to v sezóne 2008 práve Španielsko, keď zvíťazilo v Argentíne. Španieli majú na svojom konte zatiaľ päť prvenstiev v tejto súťaži.

Česi mohli zisk trofeje oslavovať už po prvej nedeľňajšej dvojhre, ale v súboji medzi jednotkami tímov Tomáš Berdych hladko podľahol Davidovi Ferrerovi 2:6, 3:6, 5:7. Berdych v zápase viedol iba raz, a to až v treťom sete, keď otočil z 2:4 na 5:4. Ďalšie tri gemy však už patrili vo vynikajúcej forme hrajúcemu Ferrerovi, ktorý získal pre svoju krajinu druhý bod a vyrovnal na 2:2. "Tomáš Berdych má za sebou náročný program. V piatok hral päť setov proti Almagrovi, včera zasa štyri vo štvorhre. Od úvodu som sa sústredil a snažil sa hrať veľmi agresívne. Vyšiel mi začiatok súboja a možno to bol kľúč k celkovému úspechu. Po vyrovnaní na 2:2 je oveľa väčší tlak na Čechov. Hrajú v domácom prostredí, všetci ich budú tlačiť za víťazstvom," povedal Ferrer.

Rozhodla napokon až záverečná dvojhra. Vo vyrovnanom prvom sete mali obaja hráči k dispozícii možnosť hneď v úvode preraziť súperovo podanie, podarilo sa to až Štepánkovi v rozhodujúcej chvíli. Pri servise Almagra premenil hneď prvý setbal. Dráma pokračovala v druhom dejstve, keď za stavu 2:2 stratil podanie Čech a potom za stavu 3:4 aj Španiel. V tajbrejku Almagro úplne odišiel a prehral ho hladko 0:7. Španiel ďalej bojoval a snažil sa ešte niečo urobiť so zápasom. V treťom sete získal brejk na 4:2 a náskok si udržal. Rozhodujúci okamih duelu nastal v druhej hre štvrtého setu, v ktorej Štěpánek využil hneď prvú možnosť na prerazenie súperovho podania. V ôsmej hre ešte Čech prvý mečbal nepremenil, v deviatej pri vlastnom podaní už áno a vybojoval rozhodujúci tretí bod pre svoju krajinu. "Pre túto chvíľu som hral celú kariéru. Vedel som, že Almagro je favoritom, ale od začiatku som sa cítil dobre a ani na moment som o svojom víťazstve nezapochyboval," cituje iDnes.cz slová Štěpánka pre Českú televíziu. "Radek hral neskutočne, bol neuveriteľný. Je úžasné, že dokázal zdolať hráča, akým je Almagro," doplnil pre iDnes.cz Tomáš Berdych.

Česko je prvou krajinou v tenisovej histórii, ktorá v jednom roku vyhrala všetky tri hlavné tímové súťaže. Už v januári Berdych s Petrou Kvitovou triumfovali v Hopmanovom pohári v Austrálii, začiatkom novembra potom české tenistky obhájili titul v Pohári federácie. Davisov pohár a Pohár federácie v jednom roku naposledy vyhrali Američania v roku 1990. Po 100 rokoch sa Štepánek stal prvým tenistom starším ako 30 rokov, ktorý vyhral rozhodujúci piaty zápas finále. V roku 1912 podobný úspech dosiahol Brit James Parke.

ČESKO - ŠPANIELSKO 3:2, Česko získalo Davisov pohár 2012

(Praha, O2 Arena, tvrdý povrch Novacrylic Ultracushion)

nedeľňajšie dvojhry:

Tomáš Berdych - David Ferrer 2:6, 3:6, 5:7
Radek Štěpánek - Nicolás Almagro 6:4, 7:6 (0), 3:6, 6:3

sobotňajšia štvorhra:

Tomáš Berdych, Radek Štěpánek - Marcel Granollers-Pujol, Marc López 3:6, 7:5, 7:5, 6:3

piatkové dvojhry:

Radek Štěpánek - David Ferrer 3:6, 4:6, 4:6
Tomáš Berdych - Nicolás Almagro 6:3, 3:6, 6:3, 6:7 (5), 6:3

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok