Grécko zavedie povinné očkovanie pre ľudí nad 60 rokov. Ak odmietnu, budú pokutovaní

TA3 TASR
30.11.2021 13:37

Očkovanie proti koronavírusu bude v Grécku pre ľudí nad 60 rokov povinné, oznámil v utorok premiér Kyriakos Mitsotakis.

Informovala o tom agentúra AFP. "Gréci starší ako 60 rokov... si musia do 16. januára zarezervovať termín na vakcináciu prvou dávkou. Očkovanie sa tak pre nich stáva povinným," uviedol Mitsotakis vo vyhlásení pred členmi vlády.

Podľa gréckeho premiéra síce ešte musí o tomto kroku hlasovať parlament, očakáva sa však, že poslanci povinné očkovanie pre túto vekovú kategóriu schvália. Mitsotakis dodal, že vakcínu proti ochoreniu Covid-19 ešte stále odmieta viac ako 500-tisíc Grékov nad 60 rokov. 

Zdôraznil, že tí z nich, ktorí aj naďalej budú odmietať očkovanie, budú musieť každý mesiac platiť pokutu 100 eur. "Ide o ochranu, nie trest. Odpoveďou je očkovanie, testovanie a dodržiavanie opatrení, nie lockdown," uzavrel premiér.

Vláda v Aténach zatiaľ odmieta výzvy odborníkov, aby pred blížiacimi sa vianočnými sviatkami sprísnila protipandemické opatrenia a obmedzila slobodu pohybu – a to aj pre zaočkovaných, píše AFP.

Krajina doteraz eviduje v súvislosti s covidom vyše 18-tisíc úmrtí, pričom úmrtnosť spojená s koronavírusom sa v novembri prudko zvýšila. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je v súčasnosti hospitalizovaných viac ako 650 covidových pacientov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok