Súčasné vakcíny nemusia byť účinné proti omikronu, vývoj nových potrvá mesiace, varuje šéf Moderny

TA3 TASR
30.11.2021 10:09

Existujúce vakcíny proti ochoreniu Covid-19 budú mať s novým variantom koronavírusu omikron problémy a vývoj nových účinných vakcín potrvá celé mesiace.

vakcína koronavírus Moderna očkovanie (1140px) TASR/AP
TASR/AP

Povedal to v utorok pre denník Financial Times generálny riaditeľ spoločnosti Moderna Stephane Bancel. Vysoký počet mutácií na takzvanom "spike proteíne" – hrotovej bielkovine, ktorá omikronu pomáha napadnúť bunky ľudského organizmu – a rýchle šírenie tohto variantu v Juhoafrickej republike podľa Bancela potvrdzujú, že súčasné vakcíny by si na budúci rok mohli vyžadovať zmeny.

Údaje o účinnosti terajších vakcín budú podľa neho dostupné počas najbližších dvoch týždňov. Vedci však nie sú optimistickí, povedal Bancel v rozhovore zverejnenom v utorok.

Odborníci sú podľa jeho slov znepokojení, pretože 32 z 50 mutácií nájdených na variante omikron sa nachádza na hrotovej bielkovine, ktorá sa v súčasných vakcínach využíva na vyvolanie imunitnej odozvy organizmu.

Ministri zdravotníctva siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta sa v pondelok zhodli, že vysoká infekčnosť omikron variantu koronavírusu SARS-CoV-2 si vyžaduje "rýchly zásah", pripomínajú Financial Times.

Svetová zdravotnícka organizácia riziko spojené s variantom omikron označila za "veľmi vysoké". Zoznam krajín, v ktorých bol tento variant zistený, sa po prvých prípadoch odhalených v Juhoafrickej republike v novembri neustále rozrastá, najmä v Európe, čo viedlo mnohé štáty k pozastaveniu leteckého spojenia s juhoafrickým regiónom a k zavedeniu preventívnych obmedzení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok