Zmarené sny zúfalých ľudí. Migračná trasa, na ktorej sa umiera, zostáva mimo záujmu

TA3 ČTK
5.12.2021 07:00

Prevádzači sľúbili Etiópčanovi Fentahunovi Derebemu, že ho dostanú do Saudskej Arábie, kde môže zarobiť viac peňazí, než o akých kedy sníval. Potom sa bude môcť vrátiť do Etiópie a podnikať. Keď Derebe dorazil na somálske pobrežie, požiadali ho o ďalšie peniaze, a pretože ich nemal, nechali ho napospas svojmu osudu.

Zmarené sny zúfalých ľudí. Migračná trasa, na ktorej sa umiera, zostáva mimo záujmu
TASR/AP (ilu)

O situácii migrantov na trase z východnej Afriky na Arabský polostrov, ktorá zostáva v tieni stredomorských trás a krízi na poľsko-bieloruskej hranici, informovala agentúra AFP.

Na cestu späť nemajú peniaze

Devätnásťročnému Derebemu nezostalo nič iné, ako sa vydať naspäť, čo znamenalo prekonať niekoľko stoviek kilometrov púšťou. "Povedali mi, že budem mať dobrú prácu, a že mi to zmení život. Že to bude jednoduché, ale vôbec to tak nebolo," povedal mladý muž v severosomálskej Hargeyse. Tu, na križovatke najfrekventovanejších migračných trás takzvanej "východnej cesty" vedúcej na Arabský polostrov, stroskotajú mnohí, najmä Etiópčania. O východnú cestu začína byť však znovu záujem.

Vedie cez púšť, chaosom poznamenané oblasti Afrického rohu, búrlivé vody Adenského zálivu do vojnou zmietaného Jemenu. Mnohí ju neprežili. Z Jemenu čaká utečencov ďalšia strastiplná cesta do Saudskej Arábie alebo ďalších krajín oblasti Perzského zálivu, kde si chcú nájsť prácu.

Väčšina ich k cieľu nedorazí. Desiatky tisíc z nich uviaznu v Jemene. Nie sú schopní zaplatiť za spiatočnú cestu, stanú sa rukojemníkmi prevádzačov alebo väzňov miestnych úradov. V marci pri požiari v preplnenom záchytnom centre v Saná zahynuli desiatky utečencov. V rovnakom mesiaci sa utopilo 20 ľudí, kedy prevádzači vyhodili z preplneného člnu plaviaceho sa do Jemenu desiatky utečencov. 

Mnohí sa z Afriky vôbec nedostanú ako Derebe. "Povedali mi, že to bude stáť 500 dolárov. Mal som ale len 100 dolárov, a bol som v šoku," uviedol mladík, ktorý odišiel zo svojho mesta Gondar na severe Etiópie akonáhle ukončil strednú školu.

Niektorí nemajú ani topánky

Utečenci, ktorí sa chcú z Afriky dostať do Jemenu, si musia vybrať jednu z dvoch trás. Prvá vedie cez Ubuk v Džibutsku. Na tamojšom pobreží sú ale hliadky, ktoré utečencov prenasledujú. Druhá trasa vedie z Bosana na severe Somálska, kde sú kontroly menej dôsledné. Táto cesta je preto vyhľadávaná viac, ale ja dlhšia a nebezpečnejšia.

Derebe šiel 600 kilometrov pešo z Bosana do Hargeysy mesiac, a na trase sa stretol s množstvom utečencov v zúfalej situácii. Niektorí boli okradnutí, iní okúsili fyzické násilie. Všetkým chýbala voda a jedlo. "Mal som strach, nebola to bezpečná cesta," uviedol Derebe.

Na tejto trase je mnoho dospievajúcich, ktorí cestujú sami. "Niektorí nemajú ani topánky," tvrdí Farhan Omer, ktorý pracuje v Medzinárodnej organizácii pre migráciu v Hargeyse. Tam uviazli stovky utečenecov, ktorí nemajú nič na práci, a nedokážu zohnať peniaze na cestu do Bosana ani na návrat domov. 

Tridsaťpäťročná Woynšat Ešetová snívala o tom, že bude v Saudskej Arábii pracovať ako pomocníčka v domácnosti. Ale ani ona nemá dosť financií. "Odišla som kvôli deťom. Nemám na to, aby som ich uživila, a poslala ich do školy. Nemala som na výber," hovorí slobodná žena a matka štyroch detí.

Nikdy nebol na lodi a nevie plávať

Východná trasa po vlaňajšku znovu ožila. Vlani mnoho krajín pre pandémiu zatvorilo svoje hranice. V rokoch 2018 a 2019 to bývala najfrekventovanejšia námorná utečenecká cesta na svete. V roku 2019 sa vydalo na člnoch a lodiach do Jemenu 138-tisíc utečencov, zatiaľ čo stredozemnú trasu použilo 110-tisíc ľudí. 

Presuny v tejto časti sveta, ktoré neohrozujú prívalom utečencov Európu ani Severnú Ameriku, zostávajú mimo záujmu. "Je zlé, že sa tomu venuje tak málo pozornosti. O ľudí, ktorí majú problémy v Africkom rohu, sa nikto nestará," uviedol šéf misie IOM pre Somálsko Richard Danziger.

Mengistu Amare sa svojho sna o lepšom živote vzdať nechce. Nebezpečenstvom, aké ho čaká, sa nedá odradiť. O mieste, kam mieri, i o tom, čo ho na ceste čaká, vie veľmi málo. "Viem, že na ceste do Saudskej Arábie je potrebné preplávať more. V živote som nebol na lodi a neviem plávať. Pôjdem kamkoľvek, keď tam bude práca," hovorí tento dvadsaťjedenročný Etiópčan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok