Kone očkujú proti chrípke i tetanu. Kedy príde vakcína proti covidu do slovenských zoo?

TA3/hm
30.11.2021 06:00

V kanadských zoologických záhradách očkujú proticovidovou vakcínou už aj mačkovité šelmy a primátov. Na Slovensku očkovacie látky pre zvieratá, ktoré žijú v zajatí - pre tie v zoo, a ani pre tie v domácnosti, dostupné zatiaľ nie sú.

Kone očkujú proti chrípke i tetanu. Kedy príde vakcína proti covidu do slovenských zoo?
TASR/Milan Kapusta

O očkovaní zvierat v Kanade informoval magazín Insider s odvolaním sa na denník Ottawa Citizen. Veterinárny farmaceutický gigant Zoetis vyrobil experimentálnu vakcínu proti ochoreniu Covid-19 a daruje 900 dávok zvieratám v šiestich kanadských zoo. Vakcína nie je ešte komerčne dostupná, no od amerického ministerstva poľnohospodátsva a Kanadského centra pre veterinárnu biológiu Kanadskej agentúry pre kontrolu potravín dostala už povolenie na experimentálne použitie, uviedla pre noviny hovorkyňa Zoetisu Christina Lood. 

Domáci miláčikovia sú menej náchylní

Lood očakáva, že do konca roka bude mať dve dávky vakcíny s odstupom troch týdňov 450 zvierat v zoo. "Ak sa staráme o zvieratá, je dôležité urobiť všetko, čo môžeme, aby zostali zdravé a šťastné," povedal Chris Enright, veterinár z Assiniboin Park Zoo vo Winnipegu, ktorá ako jedna zo šiestich zoo prijala vakcíny. "Očkovanie zohráva dôležitú úlohu, vrátane toho pre zvieratá," uviedol.

Svetová organizácia pre zdravie zvierat zaznamenala do októbra tohto roka 598 ohnísk nákazy medzi 14 živočíšnymi druhmi v troch desiatkach krajín sveta.

Mačkovité šelmy, opice, vydry, hyeny patria v rámci zvierat, ktoré žijú v zoologických záhradách, k tým, ktoré sa môžu infikovať vírusom. Nakaziť sa môžu aj domáci miláčikovia, no tí sú považovaní za menej náchylných, uviedla Lood. Dodala, že ak sa to zmení, Zoetis rýchlo vyvinie vakcínu aj pre nich.

Zoetis pracuje na vakcíne od kedy vo februári 2020 diagnostikovali covid psovi v Hongkongu. Prvé dávky vakcín spoločnosť darovala na núdzové použitie ľudoopom do zoologickej záhrady v San Diegu v januári 2021. Minulý mesiac denník The Washington Post uviedol, že americké zoo vrátane tých v Oacklande, Denveri, St. Louis a Smithsonianskej národnej zoo, začali prijímať vakcíny od firmy Zoetis. Pracovníci pri tom využívajú pochúťky od zmrzliny až po marshmallows, aby sa im zvieratá ako levy, tigre a medvede podarilo zaočkovať. Na rozdiel od proticovidovej vakcíny pre ľudí, verzia pre zvieratá od Zoetis nevyužíva živý vírus alebo mRNA, uviedla Lood.

Prvú proticovidovú vakcínu pre zvieratá zaregistrovali v Rusku. Agentúra Reuters o tom informovala ešte na konci marca tohto roka s tým, že testy vtedy preukázali, že očkovacia látka vytvára protilátky u psov, mačiek, líšok a noriek.

Slovenské zvieratá sa nenakazili

Zoologické záhrady v Košiciach, Spišskej Novej Vsi, Bojniciach a ani v Bratislave dosiaľ prípady infekcie koronavírusom u zvierat nezaregistrovali, no situáciu monitorujú. Ako uviedla pre TA3 bratislavská zoo, v rámci tejto problematiky spolupracuje "s Ústavom zoológie SAV, kde sa na oddelení medicínskej zoológie venujú, okrem iného, aj monitorovaniu SARS-Cov-2 vírusu u zvierat. Keby sa tak u nás vyskytol prípad úmrtia zvieraťa na covid, vedeli by sme o tom aj na základe analýzy z ÚZ SAV."

Zoologické záhrady na Slovensku ponuku vakcinovať zvieratá proti covidu zatiaľ nedostali. Riaditeľ Zoo Košice Erich Kočner uviedol, že ak ponuku na očkovanie zvierat dostanú, a pôjde o vakcínu schválenú a povolenú podľa slovenskej legislatívy, tak u niektorých rizikových skupín, napríklad u primátov a šeliem, budú očkovaciu látku zvažovať. Očkovanie zvierat nevylúčila ani zoo v hlavnom meste. Ako uviedol Pavel Procner z Národnej zoologickej záhrady Bojnice, momentálne o vakcinácii zvierat neuvažujú. Spišskonovoveská zoo zvieratá vakcinovať neplánuje.

Slovenské zoologické záhrady zvieratá očkujú zo zákona. Zoo v Spišskej Novej Vsi očkuje mäsožravce vakcínou proti besnote, rovnako tak robia aj v Bojniciach. V Bratislave očkujú nielen šelmy, ale aj kone, ktoré dostávajú vakcínu proti chrípke a tetanu.

"Zoo má zmluvne zabezpečený vzťah s veterinárom, ktorý je riadnym členom Slovenskej komory veterinárnych lekárov a je pod priamym dozorom Regionálnej veterinárnej a hygienickej správy," doplnil Kočner zo ZOO Košice.

Pri kŕmení nosia rúška i respirátory

Pevnou súčasťou starostlivosti o zvieratá sú podľa Alexandy Ritterovej zo ZOO Bratislava rúška pri kŕmení, a to najmä pri primátoch. Prekrytie dýchacích ciest nie je výnimkou ani pri práci s inými druhmi zvierat. 

"Medzi inými preventívnymi opatreniami v našej každodennej praxi sú, samozrejme, používanie ochranných prostriedkov, ako sú napr. jednorázové rukavice a zvýšená frekvencia dezinfekcie rúk, pracovných nástrojov, prípadne priestorov chovných zariadení," uviedla Ritterová. Počas sprísnených opatrení minimalizovali vystavenie ľudoopov a veľkých mačkovitých šeliem zvýšenému počtu návštevníkov a šíreniu infekcie, a vnútorné pavilóny mali uzavreté.

Rúška a respirátory pri starostlivosti o zvieratá využíva rovnako aj zoo v Bojniciach. Rovnaké pravidlá má zavedené aj zoo v metropole východu. "ZOO Košice už pri prvej vlne zaviedla preventívne opatrenia pri starostlivosti o vybrané skupiny zvierat a pri starostlivosti o návštevníkov," uviedol Kočner. 

Ošetrovatelia zoologickej záhrady v Spišskej Novej Vsi využívajú rúška pri kŕmení zvierat v interiéri, v exteriéri ich nevyužívajú, dodal riaditeľ zoo Karol Dzurik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok