Krajina plná neuveriteľných kontrastov. Maroko vás zavedie od kráľovských miest až k bránam Sahary

CK Satur/PR
29.11.2021 17:12

Marocké kráľovstvo je krajina plná neuveriteľných kontrastov. Divoký oceán, čo obmýva jeho západné brehy, vysoké horstvo, ktoré je v zime zasnežené sa zas skláňa ku horám piesku a v náručí si pevne zviera zelené cédre, severné pobrežie sa vznáša v závoji Stredomoria a juhovýchod je prepletený púšťou a veľkými oázami, kde rastú tie najlepšie saharské datle.

Krajina plná neuveriteľných kontrastov. Maroko vás zavedie od kráľovských miest až k bránam Sahary
unsplash.com

Celkom nenápadná saharská krajina ležiaca pri Atlantiku má predsa len veľa predností. "Cestou i necestou" ju môžete prejsť so skúseným sprievodcom, ktorý vám rozpovie desiatky príbehov, legiend, čo dotvárali krajinu, ktorú pretvárali berberské kmene, Francúzi, Arabi, aby tak nakoniec svetu ukázala svoju terajšiu zaujímavú podobu. A v celku šarmantnú, namiešanú do európsko-afrického kokteilu. Aktuálne sú poznávacie zájazdy do Maroka dostupné a za jeho objavovaním sa môžete vydať v malých skupinách s CK SATUR.

Sahara v Maroku. unsplash.com

Pri poznávaní objavíte rozprávkový Marrákeš, kde okrem historických pamiatok je veľkým lákadlom námestie Djemaa el Fna s množstvom farebných trhových stánkov, kde kúpite čokoľvek. Za históriou lákajú hrobky dynastie Sádovcov, mešita Koutoubia, krásny palác Bahia. Všade panuje čulý ruch, ktorý človeku ľahko zamotá hlavu. Marrákeš založený v 11. storočí prezývaný aj ako „perla juhu“ vás udiví farebnosťou uličiek, domov, architektúrou ale aj jednoduchosťou, čo vyžarujú jeho obyvatelia.

Rušno na námestí Djemaa el Fna v Marrákeši. unsplash.com

Nádherné sú i záhrady Majorelle, ktoré očarili aj majstra módy Yves Saint Laurenta. Určite očaria i vás. Svieža zelená farba s množstvom rastlín z celého sveta sa strieda s úchvatnou modrou farbou, pričom máte miestami pocit, že ste v Mexiku, alebo kdesi v Oriente, či niekde v stredomorskej záhrade.

Záhrady Majorelle v Marrákeši. unsplash.com

Veľkolepá Casablanca pri Atlantickom oceáne je moderná, majestátna a dominuje jej najvyššia stavba v krajine, mešita Hassana II. Týči sa na skalnatej plošine nad morom. Jej minaret je vysoký až 200 metrov a do chrámu sa zmestí 25000 veriacich, nehovoriac o priestore pre ďalších 80000 na nádvorí.

Mešita Hassana II. unsplash.com

Len hodinku cesty na sever od mesta Casablanca leží kráľovský Rabat. Toto hlavné mesto Maroka pokojným dojmom láka ku prehliadke starej časti pri brehoch Atlantiku, kde leží opevnené mesto Kasbah Oudaya. Úzke modré uličky sú ideálne ku príjemnej prechádzke ako ku nahliadnutiu do spôsobu tunajšieho života. Hassanova veža, mešita a mauzóleum Mohammeda V. dotvárajú historický kaleidoskop hlavného mesta, kde sa stretlo kedysi mnoho kultúr. Aj piráti tu zanechali veľa legiend, ktoré si obyvatelia dodnes rozprávajú.

Marocký zmysel pre fantastické detaily. unsplash.com

Na tejto ceste po Maroku spoznáte ďalšie kráľovské mestá, Meknes a Fez. Meknes sa kedysi pýšil najdlhšími hradbami, bohatou výzdobou v španielsko-maurskom štýle. Dnes tu stále stojí najkrajšia marocká brána Bab el Manasour. Jedinečnou zastávkou bude mesto Fez, ktoré sa radí medzi najkrajšie v severnej Afrike. Fez má dobre zachované starobylé jadro, kde dodnes nechýbajú obchodníci s tradičným tovarom a ruch aký tu vládol aj pred tisíc rokmi. Veľkým lákadlom sú najmä miestne brány, ktorých tu je až 11, islamské školy, mešity a garbiarne, kde sa spracúvajú kože už od stredoveku.

Garbiarne v meste Fez. unsplash.com

Jedna z tvarí Maroka je aj púšť, uprostred ktorej sú rozľahlé oázy, kde sa pestujú vynikajúce datle. Svet síce na prvý pohľad jednotvárny je tu plný prekvapení. Farebné duny dvíhajúce sa do výšok, ťavy, údolia staré milióny rokov, zbytky skamenelín, domy z hliny. Pravý púštny život uvidíte v meste Tinerhir, ktoré je dokonalou ukážkou nevyspytateľnosti a rozmanitosti prírody a ľudia v ňom žijú v súlade a harmónii. Jednoducho len tak, ako práve je. Bez zbytočností, ale vo viere.

Život na juhu Maroka. unsplash.com

Maroko dokáže prekvapiť na každom kroku, a nie je tomu inak ani pri návšteve „pieskového hradu“ Ait Benhaddou, ktorý je najdokonalejšou ukážku tradičného saharského života. A keď ho uvidíte, spomeniete si, že ste ho možno už kdesi zazreli. Lebo tu sa natáčali filmy ako Lawrenc z Arábie, Múmia, Alexander, Sedem rokov v Tibete či Gladiátor. Keďže má neopakovateľnú atmosféru stal sa súčasťou mnohých filmov.

Najkrajšie zachované mestá na juhu Maroka. unspalsh.com

Na poznávacom zájazde po Maroku nebudú chýbať ani kozy na stromoch, skvelý argánový olej, výborné jedlo - tajine na stovky spôsobov, fantastické čerstvé džúsy od výmyslu sveta, tie najlepšie africké mandle, saharské cappuccino, sladký čaj, legendárna berberská pohostinnosť od severu na juh, ako i zjednávanie na trhoch.

Ak vás Maroko zaujíma, vydajte sa spoznať ho s CK SATUR, kde budete mať o objavovanie, zážitky a dobrodružstvo dobre postarané. A v prípade nepriaznivej covid situácie, si bezplatne môžete zmeniť destináciu, alebo vám CK SATUR vráti peniaze.

Aktuálne informácie o vstupe do Maroka a návratu na Slovensko nájdete v covid mape.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok