Bratislavská mestská hromadná doprava premáva v prázdninovom režime. Dôvodom je pokles cestujúcich

TA3 TASR
29.11.2021 17:02

V Bratislave jazdí mestská hromadná doprava pre aktuálny lockdown od pondelka v prázdninovom režime. Dopravný podnik Bratislava zvažoval, či uberie počty spojov, no mobilita v hlavnom meste podľa neho badateľne klesá.

MHD Bratislava električka 1140 px
TASR/Martin Baumann (ilu)

Dôvodom je dištančná forma výučby na vysokých školách, hromadné zavádzanie práce z domu i prijaté vládne opatrenia. Pre zmenu režimu sa mestský dopravca rozhodol aj preto, že stúpa pozitivita na ochorenie Covid-19 u jeho zamestnancov. "Znamená to, že zhruba polovica liniek jazdí menej často než počas bežného pracovného dňa, teda výkony MHD sme z celkového pohľadu obmedzili v priemere iba o 11 percent. Nad rámec režimu prázdnin sme zachovali špeciálne školské linky a zachádzky spojov ku školám (napríklad z linky 58)," skonštatoval DPB na sociálnej sieti.

Poukazuje pritom na čísla cestujúcich v septembri a októbri, teda v čase pred zavedením lockdownu. Počas pracovných dní vtedy bratislavská MHD odviezla zhruba 450-tisíc pasažierov. "Tesne pred sprísnením opatrení už klesol počet nástupov o 40-tisíc denne a v týchto dňoch dokonca o 100-tisíc nástupov denne. Znamená to, že momentálne prevezieme približne 300-tisíc cestujúcich za deň," spresnil dopravca. Ako tvrdí, je jasné, že pokles cestujúcich je výrazne väčší, než percento obmedzených kapacít.

DPB situáciu monitoruje a vyhodnocuje aj priamo v bratislavských uliciach. Na základe toho prispôsobuje nasadenie vozidiel s vyššou kapacitou oproti tomu, čo býva počas prázdnin zvykom (napríklad linky 4, 9, 93 a vybrané spoje linky 37).

"Operatívne tiež môžeme zmeniť štruktúru výpravy konkrétneho poradia či zdvojovať spoje. Prijaté opatrenia sa potvrdili v pondelok ráno, keď problémy s nedostatočnou kapacitou na vybraných linkách nenastali," deklaroval DPB.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok