Do Vianoc sa to zrejme nepohne. Organizátori kultúry zrazu nemôžu nič

TA3
30.11.2021 07:00

Kedysi sme boli zvyknutí stretávať sa s priateľmi na vianočných koncertoch, na vianočných trhoch, v divadlách. Toto všetko je preč a nikto nevie povedať, či a kedy sa k takémuto životu vrátime. Aj túto sezónu sa organizátori kultúrnych podujatí snažili o návrat k normálu. Ich úsilie však vyšlo navnivoč. Viac povedal promotér a organizátor koncertov Ján Korecký.

Do Vianoc sa to zrejme nepohne. Organizátori kultúry zrazu nemôžu nič
TASR/Roman Hanc

Z tohtoročnej adventnej sezóny je Korecký smutný. "Nemyslím si, že do Vianoc sa vôbec ešte niečo pohne," zhodnotil. Prístup ku kultúre bol podľa neho od začiatku pandémie chaotický. Nádej svitla v lete, keď začal platiť kultúrny semafor, ktorý vychádzal z covid automatu. Semafor priniesol jasné pravidlá, ktorých sa organizátori kultúry držali.

"Zo dňa na deň podmienky neplatili. Paušálne sa prijalo obmedzenie najprv na dvesto ľudí, bez ohľadu na veľkosť sály, a paušálne bez ohľadu na farbu okresu. Zo dňa na deň sme boli v ťažkej situácii. A netrvalo to dlho, keď sme už hľadali nejaké riešenie, zrazu nemôžeme nič," opísal Korecký situáciu v kultúre.

Ak ide o koncerty, podľa Koreckého v zahraničí zavretí nie sú. Akcie bežia ďalej v Poľsku, Česku aj Maďarsku, výnimkou je len Rakúsko. "Kultúru len tak nezastavia, lebo kultúra, to je niečo, čo patrí bytostne k životu," povedal s tým, že inde sa je snaha nájsť spôsoby, aby sa kultúrne podujatia nemuseli plošne rušiť.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok