Aplikácia AlfaSlovník pomáha pacientom po mŕtvici znova rozprávať

TA3 TASR
29.11.2021 16:28

Pacientom po mŕtvici pomáha znova rozprávať logopedická aplikácia AfaSlovník. Kým v susednom Česku ju využíva viac ako 3-tisíc pacientov a klinických logopédov, jej slovenská verzia sa ešte kreuje. Svoj význam môže zohrať práve v období pandémie.

pacienti nemocnica ilu 1140 px (SITA/Robert Tappert)
SITA/Robert Tappert

Odborníci popisujú afáziu ako narušenú komunikačnú schopnosť. Najčastejšie vzniká ako dôsledok poškodenia mozgu pri cievnej mozgovej príhode. Z celkového počtu pacientov, ktorých mŕtvica postihne, trpí afáziou 25 až 40 percent z nich. Narušiť komunikačnú schopnosť môže napríklad aj úraz mozgu pri autonehode.

Ochorenie sa môže prejavovať od nepatrných porúch tvorby a porozumenia reči až po úplnú stratu komunikačných schopností, keď sa pacient musí znova učiť rozprávať. Príbuzní pacientov často nevedia, kam sa s týmto problémom obrátiť.

Lieky na toto ochorenie neexistujú a jediným spôsobom liečby je podľa odborníkov intenzívna logopedická terapia. Tá však nie je prístupná všetkým pacientom v dostatočnej miere pre malý počet klinických logopédov. Aplikácia ponúka pacientom dištančnú terapiu. Môžu trénovať samostatne z domova. Logopédi môžu nastaviť svojim pacientom cvičenie na mieru, a to i na diaľku.

Viceprezident pre zahraničnú spoluprácu zo Slovenskej asociácie logopédov Zsolt Cséfalvay vidí v dištančnej terapii východisko zo súčasnej situácie. Mnohí logopédi podľa jeho slov promptne reagovali na túto špecifickú situáciu tým, že zintenzívnili online konzultácie, viacerí sa pokúsili o telerehabilitáciu. "Tento prístup v logopedickej intervencii je na Slovensku veľmi málo aplikovaný, respektíve vnímaný ako neefektívny. Celý svet však ide aj týmto smerom, preto bude jednou z výziev postcovidového obdobia to, aby sa aj logopédi naučili využívať tento nový spôsob intervencie," uviedol.

Myslí si, že v niektorých prípadoch možno práve táto terapia otvorí možnosti ponúkať intenzívnu a dlhodobú logopedickú starostlivosť tým pacientom, ktorí pre vážne zdravotné obmedzenia nemohli dochádzať do logopedických ambulancií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok