Čaputová na summite v Budapešti: Svet sa mení, výzvy pribúdajú. Potrebujeme spolupracovať

TA3 TASR
29.11.2021 15:23

Svet čelí mnohým krízam, svet sa mení, výzvy, ktoré pribúdajú, sú početnejšie a zložitejšie. Preto je potrebné zomknúť sa, spolupracovať v duchu zakladateľov Vyšehradskej štvorky. Povedala to v pondelok prezidentka Zuzana Čaputová na summite prezidentov krajín Vyšehradskej štvorky v Budapešti.

Čaputová ocenila zhodu prezidentov V4 na iniciatíve, v rámci ktorej chcú vyzvať občanov svojich krajín, aby sa dali zaočkovať proti koronavírusu. "Očkovanie považujeme za jedinú a najlepšiu stratégiu (ako) predchádzať vážnym ochoreniam," zdôraznila. K otázke bezpečnostnej situácii na poľsko-bieloruských hraniciach Čaputová povedala, že zneužívanie utečencov bieloruským režimom považujú prezidenti V4 za absolútne neprípustné. Oznámila, že  Česko, Maďarsko i Slovensko vyjadrili Poľsku solidaritu a ponúkli v prípade potreby pomoc.

"Hovoríme o ochrane spoločných hraníc v rámci Európskej únie, hovoríme o ochrane hraníc v rámci Severoatlantickej aliancie," dodala Čaputová. Prezidenti hovorili aj o prítomnosti ruských vojsk na hranici s Ukrajinou, o klimatickej kríze, o hospodárskych výzvach krajín tohto zoskupenia aj z globálneho hľadiska, ale aj o šíriacich sa dezinformáciách a polarizácii spoločností.

Poľský prezident Andrzej Duda vyjadril prezidentom V4 poďakovanie za ich podporu v ťažkej situácii, ktorá vznikla vplyvom súčasnej migračnej krízy na hraniciach s Bieloruskom. Maďarský prezident János Áder varoval pred migračným tlakom na Európu v nadchádzajúcich mesiacoch a vyjadril presvedčenie, že EÚ by sa tejto situácii nemala len nečinne prizerať. "Treba sa pripraviť na ochranu európskych hraníc a spoločných hodnôt," uviedol.

Zároveň pripomenul, že solidarita vyjadrená Poľsku zo strany partnerov vo V4 je opodstatnená aj preto, lebo tak urobili Česko, Poľsko a Slovensko aj v roku 2015, keď malo v čase migračnej krízy problémy Maďarsko. K otázke očkovania proti ochoreniu Covid-19 povedal, že Maďarsko neplánuje zavedenie povinnej vakcinácie.

Prezident Českej republiky Miloš Zeman sa k rokovaniam s prezidentom Poľska Andrzejom Dudom, maďarským prezidentom Jánosom Áderom a slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou pripojil z Prahy prostredníctvom videohovoru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok