Na zimnej olympiáde v Pekingu odmietnite cenzúru a sledovanie, vyzýva médiá organizácia Reportéri bez hraníc

TA3 TASR
29.11.2021 14:43

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc v pondelok vyzvala zahraničné médiá, aby boli počas zimných olympijských hier 2022 v Pekingu opatrné.

Zimná olympiáda štartuje už čoskoro. Myslíme na každý detail, tvrdí prezident slovenského výboru
TASR/AP (ilu)

Nezávislá organizácia odporúča novinárom, ktorí cestujú do Číny, aby sa vyhli sťahovaniu mobilných aplikácií. "Urobte všetko pre to, aby ste sa vyhli nátlaku zvonka či už z politických alebo hospodárskych dôvodov, a okamžite odsúďte akékoľvek redakčné zásahy. Odmietnite každú výzvu na cenzúru a sledovanie," uvádza sa v správe.

"Olympijské hry dávajú prezidentovi Si Ťin-pchingovi vysnívanú príležitosť napraviť si reputáciu a zakryť katastrofálnu bilanciu porušovania ľudských práv, vrátane slobody tlače a práva na informácie," uviedol Cedric Alviani, kancelár Reportérov bez hraníc pre východnú Áziu.

Čína je v poslednom čase pod drobnohľadom pre kauzu okolo tenistky Pcheng Šuaj. Tridsaťpäťročná športovkyňa začiatkom novembra obvinila v príspevku na sociálnej sieti vplyvného čínskeho politika a bývalého vicepremiéra Kao-li Čanga zo sexuálneho napadnutia. Príspevok bol neskôr zmazaný a tenistka sa viac ako dva týždne neukázala na verejnosti, pripomenula agentúra DPA.

Podľa Reportérov bez hraníc sa v Číne vo väzení nachádza "najmenej 127 pracovníkov médií - viac než v akejkoľvek inej krajine sveta". "Krajina je v rebríčku slobody tlače z roku 2021 na 177. mieste zo 180, iba dve priečky pred Severnou Kóreou," uvádza sa vo vyhlásení mimovládnej organizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok