Vianočný zázrak myslí na osamelých seniorov. Aj tento rok im môžete splniť prianie

TA3/kj
30.11.2021 08:00

Urobte tieto Vianoce zázrak. Týmito slovami vás privíta webstránka projektu Vianočný zázrak, ktorý každoročne pracuje na tom, aby sa seniori z celého Slovenska počas sviatkov necítili osamelí. Pomôcť môžete aj vy.

Vianočný zázrak myslí na osamelých seniorov. Aj tento rok im môžete splniť prianie
archív Vianočný zázrak

Vyberiete si darček v zozname prianí seniorov a kliknete na "darovať". Vyplníte krátky formulár, dostanete bližšie informácie, darček zaobstaráte, zabalíte a pošlete. Je to celkom jednoduché a výsledkom je radosť na oboch stranách.

Slovenský projekt Vianočný zázrak spája osamelých seniorov v domovoch dôchodcov a ľudí, ktorí chcú nezištne urobiť radosť niekomu inému.

Inšpirácia prišla z Česka

"Vianočný zázrak vznikol v roku 2016 a je inšpirovaný projektom Ježíškova vnoučata, ktorý funguje v Česku pod záštitou Českého rozhlasu. Vtedy na Slovensku neexistovala žiadna predvianočná iniciatíva, ktorá by sa zameriavala špecificky na seniorov," uviedla Martina Skákalová Kasemová z tímu Vianočného zázraku.

Vznikol tak projekt, ktorý mal sprostredkovať radosť starším osamelým ľuďom v zariadeniach sociálnych služieb.

Projekt dokáže potešiť tísice seniorov

"Často sú opustení a Vianoce sú pre nich skôr traumatickým ako radostným časom. Doteraz sa nám podarilo potešiť celkovo až 11-tisíc seniorov. Do aktuálneho už piateho ročníka Vianočného zázraku, ktorý práve prebieha, sa zapojilo viac ako 7-tisíc dôchodcov," hovorí ďalej Kasemová v mene tímu Vianočného zázraku.

Na zozname prianí seniorov sa podieľa tím Vianočného zázraku i pracovníci zariadení sociálnych služieb. "Každoročne na jeseň oslovíme e-mailom všetky registrované zariadenia pre seniorov na Slovensku. Zoznam prianí následne pripravujeme s tými, ktoré sa do projektu rozhodnú zapojiť. Veľká vďaka patrí zamestnancom zariadení, ktorí so seniormi o ich najtajnejších túžbach komunikujú a priania zbierajú," uviedla.

Niektoré priania vedia prekvapiť

Často ide o veľmi jednoduché priania ako teplé oblečenie, knihy či hygienické potreby. Niektoré však vedia aj prekvapiť. "Viacero starkých si rado pochutná na údených lahôdkach, preto sa občas medzi prianiami nájdu aj klobásky, slaniny, údené mäsá či tataráky," hovorí Kasemová, podľa ktorej môže ľudí prekvapiť aj to, že mnohým seniorom aj vo vysokom veku záleží na ich vizáži. Niektorí v zariadení sociálnych služieb stretnú aj svoju spriaznenú dušu, ktorej sa chcú páčiť.

"Želajú si aj kozmetiku, make-up či protivráskové krémy," dodala. Niektoré priania vedia aj dojať. "Dojemnými želaniami je určite zabezpečenie sprievodu na cintorín, sviečka či kvety pre milovaného zosnulého," hovorí Kasemová.

Projekt sa teší obľube ľudí a už niekoľko rokov sa darí plniť priania doslova tisícom seniorov. "Odozvy máme na 99,99 % pozitívne. Je úžasné, koľko dobrých ľudí žije v tejto krajine. Snažíme sa splniť každé jedno prianie, i tie nákladné, na ktoré sa každoročne organizuje finančná zbierka."

Čo však s tými, ktoré sa náhodou splniť nepodarí? "Bohužiaľ, už nemáme ako odsledovať, ak darca prianie nesplní. V takom prípade zostane senior bez darčeka, na čo všetkých darcov upozorňujeme." Ak aj zostanú v zozname želania, ktoré si nikto nevyberie, podľa Kasemovej sa ich snažia zabezpečiť z prostriedkov finančnej zbierky.

Darčeky sa k seniorom dostanú priamo od darcov. Môžu ich poslať poštou, kuriérom, alebo aj osobne, ak to však aktuálna situácia dovolí. "Veľmi milé bývajú stretnutia rodičov a ich detí s vybraným seniorom. Nejedna rodina takto prišla k novej babke či dedkovi."

Môžete priložiť aj svoj odkaz

Ako prebieha komunikácia so seniormi? Môžete im pribaliť aj vlastný odkaz? Podľa Kasemovej to tím Vianočného zázraku necháva na darcoch, mnohí tak s darčekom posielajú aj osobné vianočné prianie.

"Niektorí svojmu vybranému seniorovi osobne darček zanesú a strávia spolu čas, vďaka čomu vznikajú jedinečné a snáď i ťažko predstaviteľné priateľstvá," uviedla Kasemová.

Aktuálne to však situácia nedovoľuje. Pandémia sa totiž odzrkadlila aj na fungovaní projektu. "Už druhý rok nie sú možné stretnutia darcov s obdarovanými. Protipandemické opatrenia tiež vedú k izolácii seniorov, v dôsledku čoho sa čoraz viac z nich cíti osamelo."

Ako napokon reagujú obdarovaní seniori na svoje splnené priania? "Veľmi sa tešia. Nielen z darčekov, ale hreje ich predovšetkým pocit, že na nich niekto myslí a niekomu na nich záleží. Aj od zamestnancov v domovoch dôchodcov dostávame spätnú väzbu, že ešte dlho po Vianociach spomínajú na svoj vianočný zázrak," opísala Kasemová, členka tímu Vianočného zázraku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok