Zeman ako zmrzlinár i rybička. Prezident sa po menovaní Fialu stal terčom vtipov

TA3/hm
29.11.2021 15:34

Teraz som videl už naozaj všetko. Aj takto znel jeden z komentárov k menovaniu nového českého premiéra Petra Fialu, ktorého do funkcie vymenoval prezident Miloš Zeman spoza stien plexiskla. Zeman, ktorého vo štvrtok pozitívne testovali na koronavírus a museli ho izolovať, sa po netradičnom ceremoniáli stal terčom vtipov.

Zeman ako zmrzlinár i rybička. Prezident sa po menovaní Fialu stal terčom vtipov
Twitter.com/Filip Nachtmann

České parlamentné voľby sa konali ešte na začiatku októbra. Prezidenta Miloša Zemana tesne po nich hospitalizovali v nemocnici, kde ho liečili a rehabilitovali vyše jedného mesiaca. Krátko po prepustení ho museli do nemocnice prijať opäť - prezident bol totiž pozitívne testovaný na Covid-19. Sedemdesiatsedemročnému Zemanovi v nemocnici podali monoklonálne protilátky a zostal v nej na pozorovanie. 

Do výklenku ho priviezli na vozíku

Prezident, u ktorého sa neprejavovali dovtedy žiadne symptómy covidu, sa vrátil na zámok v Lánoch v sobotu. Aby mohol menovať do funkcie nového predsedu vlády Fialu, museli na zámku prispôsobiť priestory na slávnostný ceremoniál. Do miestnosti, kam vedú dva vchody, nainštalovali tri dočasné steny z plexisla. Vznikol tak výklenok, ktorý pri menovaní oddeľoval prezidenta a nového českého premiéra, a mal zabrániť šíreniu infekcie. 

Miloša Zemana, ktorý je v karanténe, priviezol do výklenku na invalidnom vozíku pracovník v ochrannom overale a štíte. Po ceremónii zaplnili sociálne siete v Česku i na Slovensku rôzne upravené fotografie a fiktívne koláže, v ktorých sa prezident dostal napríklad i do akvária medzi vodné rastliny a ryby.

Jeden z užívateľov sociálnej siete Twitter uviedol, že mu slávnostný obrad pripomnal ruské súdne procesy s opozičnými lídrami.

Na jednu fotografiu sa so Zemanom dostal aj bývalý český predseda vlády Jiŕí Paroubek. Na pôvodnej fotografii sedí Paroubek na stoličke a uprene hľadí do akvária s rybičkami, ktoré utiekli od neho preč. V reakcii na menovanie Fialu vymenili Paroubkove rybičky za českú hlavu štátu.

Zeman Paroubek reprofoto Twitter.com/Filip Nachtmann

Internet baví okrem "akvária" aj predajný stánok so zmrzlinou, kde český prezident hlási novému premiérovi, že v ponuke je už len vanilková. Izolovaný Zeman sa ocitol aj vo fiktívnej reklame na multifunkčnú dózu od známeho predajcu nábytku.

"Miloš Zeman v ohrádke. 28.11.2021. Kolorované. A ja si môžem odškrtnúť, že teraz som videl naozaj už úplne všetko," uviedol na svojom Twitteri redaktor českého Reflexu Martin Bartkovský.

Kreatívni tvorcovia okrem akvária či stánku so zmrzlinou prezidenta umiestnili aj do sklenej gule s padajúcim snehom.

Zeman guľa reprofoto Twitter.com/TMBK

Vďaka neštandardnému menovaciemu obradu sa český prezident ocitol aj v klietke pre hlodavce s napájadlom a pilinami.

Zeman napájadlo reprofoto Twitter.com/Honza J

Zeman sa s pomocou vtipných obrázkov dostal aj do saudskoarabskej Mekky, kde počas každoročnej púte hadždž krúžia moslimskí pútnici okolo svätyne Kaaba. Tentokrát vďaka fikcii nekrúžili okolo kvadratickej stavby, ale prezidenta Zemana.

Zeman reprofoto denik.cz

Menovací dekrét podpísal Zeman už v sobotu. Potom ho ožarovali ultrafialovým svetlom, ktoré by malo zničiť prípadné vírusové častice.

Kandidátov na ministrov Fiala predstavil už v polovici novembra, Zeman však dal najavo, že je s jednou nomináciou nespokojný. Česko má tak momentálne dvoch premiérov - úradujúceho Andreja Babiša a dezignovaného Petra Fialu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok