Nebojme sa pomáhať. Moslimka vo svojej reštaurácii varí migrantom, ktorí uviazli v lese

TA3 ČTK
29.11.2021 18:30

Lilla Świerblewská, ktorá sa hlási k menšine moslimských Tatárov z východného Poľska, chcela vždy, aby sa migranti v jej krajine cítili ako doma. Rok po tom, čo si v Bialystoku otvorila reštauráciu, teraz zmobilizovala svoju kuchyňu, aby mohla migrantom variť, a urobiť tak niečo, čo by podporilo jej presvedčenie.

Veľký Krtíš hlási nárast neregulárnej migrácie. V okrese vyhlásili mimoriadnu situáciu
TASR/AP (ilustračné)

Informovala o tom agentúra Reuters. Świerblewská varí mäsové guličky z morčacieho mäsa v mrkvovej omáčke a kura so zelenými fazuľkami, jedlo zavára do pohárov a posiela charitatívnym organizáciám, aby tak pomohla migrantom v lesoch, ktorí prešli v mrazivých teplotách hranicu s Bieloruskom.

Patrí k menšine Tatárských Lipkov

Poľskými lesmi na východnej hranici v posledných týždňoch blúdili stovky migrantov, ktorí prišli z Bieloruska. Podľa humanitárnych organizácií ich najmenej 12 na hranici zomrelo. Mnoho migrantov trpí na poľsko-bieloruskom pomedzí zimou a nedostatkom jedla a pitia.

"Sama seba som sa pýtala, čo by som v tejto situácii robila. Pomohol by mi niekto? Pretože neviem či to zajtra, alebo za niekoľko rok nebudem ja, kto sa ocitne v podobnej situácii," uviedla Świerblewská agentúre Reuters. Motiváciou Świerblewskej je jej viera i príslušnosť k poľskej menšine Tatárov.

Tatárski Lipkovia sú potomkovia bojovníkov, ktorých pred storočiami poľský kráľ odmenil pozemkami za preukázané služby pri ochrane východnej hranice. Teraz táto menšina poskytuje migrantom na hranici jedlo, a zabezpečuje pohreby tých moslimov, ktorí pri pokuse o prekonanie hranice zahynuli. "Ako moslimovia by sme mali pomáhať bez ohľadu na náboženstvo toho druhého, alebo na to, odkiaľ pochádza. Mali by sme pomáhať tým, ktorí to potrebujú," uviedla Świerblewská.

Z bravčového nevarí

Jej jedlo neobsahuje v súlade s vierou žiadne bravčové mäso. Świerblewská ho rozváža ľuďom do lesa v spolupráci s humanitárnou organizáciou, ktorá svoju činnosť koordinuje s charitou ortodoxnej cirkvi z prihraničnej obce Siemiatycze. Poliakov majiteľka reštaurácie vyzvala, aby sa nebáli pomáhať, a dodala, že podporiť migrantov je kľúčové tvárou v tvár zhoršujúcemu sa rozdeleniu spoločnosti, za ktoré podľa nej môže poľská národno-konzervatívna vláda.

Poľsko, ktoré je prevažne katolícke a národnostne homogénne, vedie vláda strany Právo a spravodlivosť a jej partneri. Jej predstavitelia odmietajú migráciu z Blízkeho východu, a hovoria, že migranti môžu so sebou prinášať ochorenia a parazitov. "Vytvárame kategórie ľudí. Nemali by sme rozdeľovať a označovať ľudí na základe náboženstva, národnosti či orientácie," dodala Świerblewská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok