Totálna vyčerpanosť, bolesť svalov. Omikron priniesol nové hrozby, upozorňuje členka Konzília

TA3
29.11.2021 11:04

Preťažené nemocnice, unavení zdravotníci a rekordné počty infikovaných. Ešte sme sa nevysporiadali s deltou a svet hovorí o novej hrozbe - mutácia omikron, ktorá sa začala šíriť z Juhoafrickej republiky. O mutácii, ktorá vzbudzuje obavu, sme sa rozprávali s hlavnou epidemiologičkou a členkou odborného Konzília Henrietou Hudečkovou.

koronavírus ľudia rúška ilu 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Karanténa a sekvenovanie

Konzílium sa cez víkend radilo o hrozbe novej mutácie na Slovensku. Hlavný hygienik Ján Mikas následne vyzval ľudí, ktorí pricestovali z rizikových afrických krajín, aby sa nahlásili úradom verejného zdravotníctva. Zároveň by mali ostať v 14-dňovej karanténe. 

Títo ľudia následne absolvujú testovanie na prítomnosť koronavírusu, pričom pozitívne vzorky budú sekvenované, aby sa potvrdila alebo vyvrátila prítomnosť juhoafrickej mutácie. Hudečková vysvetlila, že zároveň sa upravujú aj vyhlášky hlavného hygienika v súvislosti s ochranou hraníc. Priznala, že nová mutácia sa už môže vyskytovať aj u nás. Ak tu ešte nie je, je pravdepodobné, že na naše územie prenikne.  Epidemiologička potvrdila, že môžeme predpokladať, že omikron ešte viac skomplikuje situáciu na Slovensku. 

Nové hrozby

Hudečková informovala, že Európske centrum pre kontrolu infekcií zaradilo omikron do skupiny vírusov "s veľkou obavou, pretože tu sa môžeme obávať rýchlejšieho šírenia, väčšej infekčnosti, ale aj možnosti, že tento vírus či variant vírusu sa dokáže vyhnúť imunite, ktorá vznikla po ochorení alebo po očkovaní".

Hudečková potvrdila aj zvýšený výskyt nákazy mutáciou omikron u mladších, pričom ochorenie sa v tomto prípade prejavuje "totálnou vyčerpanosťou a svalovými bolesťami", tieto príznaky sa však môžu týkať aj staršej populácie.

Hudečková zdôraznila, že potrebujeme doočkovať starších ľudí, pretože sú stále rizikoví. "Obraciam sa aj na mladú populáciu. Očkovať, očkovať, očkovať. Pretože to je jediná šanca, ktorú momentálne máme, ako sa dostať z tejto veľmi zlej situácie," povedala. Podľa epidemiologičky očkovanie určite má význam a nesmie sa zanedbať. "V zaočkovanosti našej populácie sme nedosiahli kolektívnu ochranu," upozornila. Aby kolektívna ochrana fungovala, potrebovali by sme podľa nej dosiahnuť 90 percent.

Koronavírus nezmizne

Hudečková vysvetlila, že zatiaľ nevieme, či sú vakcíny proti omikronu účinné, ale tieto úvahy sú ešte len v štádiu nepotvrdených predpokladov. Doplnila, že na Slovensku máme aj deltu, proti ktorej vakcíny preukázateľne fungujú.

V súvislosti s vyhliadkami do budúcnosti Hudečková potvrdila, že koronavírus určite nezmizne. "Zostane tu s nami. Len závisí od viacerých okolností, kedy dôjde k endemicite a kedy sa situácia vo vzťahu k dnešnej ukľudní a zmierni," vysvetlila. "Z histórie vieme, že pandémie trvali päť, sedem, desať rokov, takže si myslím, že tento vírus si tiež svoje roky vyberie," zhrnula Hudečková.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok