Machútová: Na lekárne sa spoľahnúť nedalo, niekde sa testami zásobiť nestihli

TA3
29.11.2021 10:31

V piatok vydalo ministerstvo hospodárstva manuál pre firmy, ktorým sa majú riadiť pri testovaní zamestnancov. Ako sa firmy na celom Slovensku pripravili na nový režim, nám priblížila v rozhovore Nadežda Machútová, prezidentka Zväzu obchodu SR.

"Napriek tomu, že sme so zabezpečovaním testov začali skôr, niektoré dodávky meškajú a mnohí doteraz testy pre svojich zamestnancov nemajú naskladnené," hovorí prezidentka Zväzu obchodu Slovenskej republiky Nadežda Machútová. Podľa nej sa na sieť lekární, tak ako to odporučila vláda, spoľahnúť nedalo. "Lekárne neboli zásobené, naši členovia nečakali, objednávali po vlastných linkách," dodala s tým, že keby sa spoliehali len na lekárne, dopadlo by to ešte horšie.

"Počas víkendu zázraky neurobíte, akokoľvek sa dopredu snažíte a zásobujete. Niektorí normálne pustili ľudí do práce a ak testy prídu v priebehu dňa ich otestujú," uviedla. Verí však tomu, že situácia sa postupne stabilizuje. "Treba sa navzájom pochopiť, bol to šok aj pre distribútorov," dodala.

Cena za testy u dodávateľov išla podľa Machútovej hore, preplácanie od štátu je síce dobrá vec, no privítali by aj viac. Náklady pri pandémii sú podľa nej veľké. Reagovala aj na to, či si vie predstaviť testovanie viackrát za týždeň. "Pokiaľ to bude nutné, tak to musíme strpieť," uviedla. Informácie by však podľa nej mohli prísť od vlády skôr a zmeny by mohli prediskutovať aj so zamestnávateľmi. "To je jediné, čo požadujeme," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok