Obama: Izrael má právo brániť sa pred útokmi z pásma Gazy

TASR
18.11.2012 15:46

Americký prezident Barack Obama dnes povedal, že Izrael má právo brániť sa pred raketami, ktoré naň útočia z pásma Gazy. Súčasne však povedal, že by bolo vhodnejšie zabrániť pozemnej ofenzíve Izraela v pásme Gazy.

Obama: Izrael má právo brániť sa pred útokmi z pásma Gazy
SITA

Podľa jeho slov bude vedieť počas najbližších 36 až 48 hodín, či je možné dosiahnuť pokrok v zastavení krízy v pásme Gazy.

Obama povedal, že "žiadna krajina na Zemi by netolerovala rakety, ktoré pršia na jej občanov zvonka jej hraníc". Na tlačovej konferencii v thajskom Bangkoku tiež zdôraznil, že akákoľvek snaha o vyriešenie konfliktu v Gaze sa musí začať tým, "že územie Izraela nebude ostreľované raketami".

Na otázku, či by izraelskú pozemnú operáciu v pásme Gazy považoval za eskaláciu konfliktu a podporil ju, Obama uviedol, že je v pravidelnom styku s predstaviteľmi Egypta i Turecka. Snaží sa získať ich podporu pre to, aby Hamas zastavil svoje raketové ostreľovanie Izraela.


"Moje posolstvo všetkým je, že Izrael má právo očakávať, že na jeho územie nebudú vystrelené žiadne rakety," komentoval Obama prvýkrát verejne konflikt v Gaze. "Ak je to možné dosiahnuť bez posilnenia vojenskej činnosti v Gaze, bolo by to vhodnejšie, a to nielen pre ľudí v Gaze, ale aj pre Izraelčanov, pretože ak izraelskí vojaci vstúpia do Gazy, bude riziko ich zranenia či zabitia oveľa vyššie." "Uvidíme, aký pokrok sa nám podarí dosiahnuť v najbližších 24, 36 či 48 hodinách," citovala ho agentúra Reuters.


Obama sa vyjadril po tom, ako dnes izraelské letectvo zasiahlo dve mediálne centrá v pásme Gazy a izraelský protiraketový systém zostrelil ďalšiu raketu dlhého doletu, ktorú palestínski militanti vystrelili na Tel Aviv.


Obama dnes pricestoval do thajského Bangkoku na trojdňovú návštevu krajín juhovýchodnej Ázie, podčiarkujúcu význam, ktorý Spojené štáty začali pripisovať ázijsko-tichomorskej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok