Pápež František vyjadril zármutok nad úmrtiami a utrpením migrantov

TA3 TASR
28.11.2021 23:55

Pápež František vyjadril v nedeľu hlboký zármutok nad úmrtiami a utrpením migrantov, ktorí sa pokúšajú dostať do európskych krajín. Konkrétne spomenul úmrtia utečencov v Lamanšskom prielive, na hraniciach Bieloruska a v Stredozemnom mori.

Tak takto?!: Náboženské putovanie nie je turistika, ale prejav viery
TASR/AP

"Pomyslime na to, koľko migrantov je i v týchto dňoch vystavených veľmi vážnym nebezpečiam a koľko ich na našich hraniciach prichádza o život. Cítim zármutok pri správach... o tých, ktorí zahynuli v Lamanšskom prielive, o tých na hraniciach Bieloruska, medzi ktorými je mnoho detí, a o tých ktorí sa utopili v Stredozemnom mori," povedala hlava katolíckej cirkvi v prvú adventnú nedeľu.

František sa týmito slovami prihovoril veriacim zhromaždeným na vatikánskom Námestí svätého Petra po tradičnej nedeľňajšej modlitbe Anjel Pána. Spomenul aj utrpenie migrantov repatriovaných do severnej Afriky, z ktorých si obchodníci s ľuďmi robia otrokov.

V tejto súvislosti apeloval na všetkých, a predovšetkým na zodpovedné úrady, aby prispeli k riešeniu týchto problémov v duchu rešpektovania ľudskosti, "aby porozumenie a dialóg napokon zvíťazili nad akoukoľvek podobou inštrumentalizácie" migračnej otázky.

Pápež zároveň poďakoval katolíckym a iným inštitúciám, ktoré sa podieľajú na "zmierňovaní utrpenia" migrantov. Františkove slová zazneli po tom, ako sa v stredu utopilo 27 ľudí, ktorí sa pokúšali doplaviť na člne do Británie. Na záver František vyzval všetkých veriacich, aby sa v myšlienkach obrátili k migrantom a ich utrpeniu a v tichosti sa za nich pomodlili, uviedol server Vatican News.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok