Top udalosti týždňa: Lockdown na Slovensku, nový variant koronavírusu, Fiala premiérom

TA3 TASR
28.11.2021 19:37

Na Slovensku platí od štvrtka núdzový stav. Školy ostávajú otvorené a v zamestnaní platí režim OTP. V Juhoafrickej republike zistili nový variant koronavírusu. Peter Fiala sa stal novým premiérom Českej republiky. Pozrite si prehľad tých najdôležitejších udalostí týždňa.

Opäť prežívame Vianoce, tvrdí matematik Kollár. Je možné, že šírenie vírusu je na vrchole
TASR/Jaroslav Novák

Lockdown na Slovensku

Núdzový stav začal platiť od štvrtka a potrvá maximálne 90 dní. Výnimky zo zákazu vychádzania budú platiť dva týždne, po desiatich dňoch ich vláda prehodnotí. "Ak sa opatrenia budú uvoľňovať, budú sa uvoľňovať pre zaočkovaných," vyhlásil premiér. Vysvetlil, že vláda schválila opatrenia, ktoré navrhlo Konzílium odborníkov, a to s jedinou výnimkou, ktorá sa týka škôl. Heger vysvetlil, že zatvorenie škôl vetovala SaS.  Výnimky zo zákazu vychádzania sa týkajú nákupu nevyhnutných potrieb ako potraviny, lieky, drogéria, obuv, krmivo pre zvieratá, pohonné hmoty či noviny.

„Hneď v prvý deň ráno tisíce ľudí porušili vyhlášky vydané hlavným hygienikom na základe uznesenia vlády. Pochybujem o tom, že tí, ktorí išli do práce na šiestu, siedmu či ôsmu, mali pri sebe potvrdenie od zamestnávateľa, že môžu ísť do práce a nemajú home office. A to už je porušenie,“ upozornil publicista Hrabko.

Zatváranie škôl

Školy napriek dvojtýždňovému lockdownu zostanú otvorené. Žiaci sa budú naďalej učiť prezenčne. A to aj napriek tomu, že Konzílium odborníkov odporúčalo školy zatvoriť. Celoplošné zatvorenie škôl podľa Gröhlinga nemá zmysel. „Máme naozaj veľmi vysokú zaočkovanosť pedagogických a nepedagogických zamestnancov v celom školstve. Aktuálne dáta sú, že máme až 71% zaočkovanosť.“ Podotýka, že v niektorých mestách sú percentá zaočkovanosti zamestnancov ešte vyššie.

Spolu s kolegami z SaS pripomenul i to, ako by zatvorenie škôl skomplikovalo život rodičom detí. „Nie každý rodič si vie zabezpečiť starostlivosť o svoje deti, ak by ostali doma. Taktiež si musíme uvedomiť, že ak rodič musí ísť do práce, je absolútne riziko, aby sme deti nechávali u starých rodičov, ktorí sú najohrozenejšou skupinou z pohľadu úmrtí na ochorenie Covid-19,“ dodal minister.

Aliancia stredoškolákov vyzvala ministra školstva Branislava Gröhlinga, aby počúval názor odborníkov o dočasnom obmedzení prezenčnej výučby na školách. Upozornila, že študenti, rodičia i učitelia sa ozývajú s obavami o zdravie. Informoval o tom prezident aliancie Kristián Krivda.

Zeman sa nakazil koronavírusom

Český prezident Miloš Zeman musel byť vo štvrtok večer opätovne prevezený do pražskej Ústrednej vojenskej nemocnice. Podľa vyjadrenia jeho hovorcu mal pozitívny test na Covid-19. Hlavu štátu preto opäť hospitalizovali a Zemanovi boli podané monoklonálne protilátky.

Exposlanec a riaditeľ spoločnosti Senior Home Group, ktorá prevzala zdravotnú starostlivosť o Zemana priblížil, že Senior Home Group, ktorá je súčasťou skupiny Penta Hospitals, testovala v prezidentskom sídle v Lánoch všetky osoby, ktoré mali s prezidentom prísť do styku po jeho návrate z nemocnice. Išlo podľa jeho slov o citlivejší antigénový test, ktorý sa vykonáva tzv. semikvantitatívnym odberom.

Na základe tohto testu bola zachytená pozitivita u jednej z pracovníčok prezidentskej kancelárie, ktorá bola so Zemanom v kontakte už v predchádzajúcich dňoch. Neskôr tejto zamestnankyni, ako aj prezidentovi spravili i presnejší PCR testy, ktoré vyšli tiež pozitívne.

Fiala sa stal novým českým premiérom

Český prezident Miloš Zeman vymenoval v nedeľu na zámku v Lánoch predsedu ODS Petra Fialu za nového premiéra. Vymenovanie, pôvodne plánované na piatok, sa uskutočnilo v miestnosti, do ktorej vedú dva vchody. Pri jedných dverách boli umiestnené tri dočasné steny z plexiskla. Vznikol tak výklenok, ktorý Zemanovi umožnil, aby Fialu videl. Bližší kontakt medzi oboma politikmi tak nenastal.

Zemana priviezli do výklenku na invalidnom vozíku. Všetci prítomní mali respirátory triedy FFP3. Po zložení sľubu Fialom mu hlava štátu vo svojom krátkom prejave "zo srdca" zablahoželala k vymenovaniu za premiéra. Prezident avizoval, že už v pondelok sa začne stretávať s nominantmi na ministrov podľa abecedného poriadku, aby nikto nebol diskriminovaný. Prvým na rade tak bude Ivan Bartoš (Piráti). Tento maratón sa skončí 13. decembra.

Nový variant koronavírusu

Vedci v Juhoafrickej republike vo štvrtok oznámili, že zistili nový variant koronavírusu obsahujúci veľký počet mutácií, a práve jemu sa pripisuje súčasný nárast v počte nakazených v krajine.

Profesor Calum Semple vyjadril presvedčenie, že variant omikron nie je žiadnou "katastrofou" a že niektorí ľudia celú situáciu "ohromne zveličujú". Semple pôsobí na univerzite v Liverpoole a je členom poradného orgánu britskej vlády pre núdzové situácie.

Existujúce vakcíny by podľa neho mali poskytovať dostatočnú ochranu pred vážnym priebehom covidu aj v prípade nákazy variantom omikron. Profesor však napriek tomu podporuje preventívne cestovné obmedzenia, ktoré v reakcii na šírenie nového variantu zaviedla Británia.

Migranti na hraniciach

Na poľských hraniciach "máme dočinenia s cynickou hrou autoritárskych režimov", povedal námestník poľského ministra zahraničných vecí. Nevylúčil, že "agresívne činy by sa mohli preniesť aj do iných krajín vrátane Ukrajiny".

Poľské médiá medzičasom v piatok zverejnili poľskou políciou sprístupnené videonahrávky z bezpečnostných kamier, ktoré zaznamenávajú agresívne správanie ľudí v centre pre migrantov v obci Wendrzyn. Ľudia zachytení na týchto nahrávkach sa správajú agresívne, hádžu predmety a ničia zariadenia. Polícii sa situáciu podarilo dostať pod kontrolu.

Bieloruský prezident vyzval poľskú stranu, aby vpustila utečencov do Nemecka, a apeloval na poľských občanov, aby v tomto zmysle vyvinuli na poľských politikov tlak.

Opitý Sagan a napadnutý policajt

Slovenský cyklista si na jar tohto roka poriadne zavaril, keď v Monaku zaútočil na policajta. Ako informuje denník Sme s odvolaním sa na francúzske noviny Nice Matin celý incident sa odohral ešte 25. apríla tohto roku. Bratov Saganovcov po polnoci vtedy zastavila policajná hliadka. V tom čase totiž platil v krajine zákaz vychádzania. Auto, ktoré šoféroval Juraj Sagan, tak chcela hliadka podrobiť kontrole. Oboch vyzvala, aby z auta vystúpili. Práve vtedy Peter Sagan odmietol vystúpiť, pričom napadol aj policajta. Francúzsky denník píše, že sa "bránil ako bláznivý". Navyše mal byť podľa policajnej správy pod vplyvom alkoholu. 

Známy cyklista svoje správanie neskôr vysvetlil tým, že sa bál, že ho chcú zaočkovať proti covidu proti jeho vôli. Sagan prekonal ochorenie vo februári tohto roka. 

Policajti ho zadržali a musel zaplatiť pokutu vo výške 5100 eur - 100 eur za porušenie zákazu vychádzania a 5-tisíc za napadnutie policajta. Z celého incidentu si vraj nič nepamätal, za svoje konanie sa však ospravedlnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok