Napriek problémom s tlakom či kĺbmi by mali obézni cvičiť. Ako na to, aby si neublížili?

TA3/bd
28.11.2021 14:00

Máte nadváhu a rozhodli ste sa zhodiť pár nadbytočných kíl? Cvičenie má pre obéznych ľudí určite veľa výhod. Predstavuje však aj určité riziká a mali by ste si byť vedomí možných nebezpečenstiev.

Napriek problémom s tlakom či kĺbmi by mali obézni cvičiť. Ako na to, aby si neublížili?
FreePik

Problémy so srdcom

Obézni ľudia majú často srdcové problémy, ako je vysoký krvný tlak a iné srdcové choroby. Lekári však odporúčajú ľuďom so srdcovými problémami práve cvičenie, pretože podporuje chudnutie, pomáha znižovať krvný tlak, zlepšuje prietok krvi a pomáha posilňovať srdcový sval. 

Intenzívne cvičenie však samé o sebe dočasné zvyšuje krvný tlak, čo môže byť pre obéznych ľudí so srdcovými problémami nebezpečné. Dodržujte rady svojho lekára o tom, koľko a ako intenzívne cvičiť, a ak máte bolesť na hrudníku, okamžite prestaňte.

Info: Pred začatím cvičebného plánu sa určite porozprávajte so svojím lekárom, najmä ak máte nejaké zdravotné problémy, aby ste zistili, aký typ a množstvo cvičenia je pre vás bezpečné.

obezita FreePik

Problémy s dýchaním

Obézni ľudia trpia často aj pocitmi dýchavičnosti aj po malej fyzickej námahe. Je to preto, že hrudná stena u obéznych ľudí je ťažšia ako normálne, čo sťažuje plnú expanziu pľúc. Ak začnete mať ťažkosti s dýchaním, prestaňte cvičiť a pred obnovením cvičenia sa poraďte so svojím lekárom.

obezita FreePik

Poranenie kĺbov

Kardio a najmä jogging výrazne zaťažujú kĺby vrátane kolien. Aj preto by sa obézni ľudia mali takýmto náročným cvičeniam vyhýbať. Už samotné „nosenie“ nadbytočnej hmotnosti predstavuje značné množstvo stresu na kĺby, a to aj bez toho, aby sa venovali činnostiam s vysokým nárazom. Cvičenia s nízkym dopadom ako vodný aerobik alebo plávanie sú pre kĺby menej zaťažujúce a môžu byť bezpečnejšie a pohodlnejšie. 

obezita FreePik

Prehriatie a dehydratácia

Obézni ľudia majú väčšie problémy s reguláciou telesnej teploty ako bežní ľudia, čo ich robí náchylnejšími na vyčerpanie z tepla. Aby ste predišli vyčerpaniu z tepla, nikdy necvičte vonku, keď je veľmi horúco, alebo v príliš teplej miestnosti. Noste pri cvičení ľahké oblečenie a dbajte na to, aby ste pili veľa vody, aj keď necítite smäd. Keďže majú obézni ľudia väčšie problémy s reguláciou telesnej teploty a môžu sa viac potiť, pri intenzívnom cvičení, sú náchylnejší na dehydratáciu. 

Témy: lekár
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok