Lajčák: Od sýrskej opozície musíme mať garanciu rešpektovania ľudských práv

TASR
18.11.2012 13:27

Slovensko potrebuje mať od novosformovanej sýrskej opozičnej koalície garancie, že bude rešpektovať ľudské práva a demokratické princípy. Od toho bude odvíjať svoj postoj k nej.

Lajčák: Od sýrskej opozície musíme mať garanciu rešpektovania ľudských práv
SITA

Uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Doteraz pri všetkých debatách o Sýrii upozorňoval na to, že odchod súčasného prezidenta Bašára Asada nie je odpoveďou na problémy v krajine. "Treba sa v prvom rade sústrediť na to, že to, čo príde po ňom, bude lepšie a že budú dodržiavané práva všetkých občanov, menšinových a náboženských skupín. Doteraz nám nebola schopná sýrska opozícia tieto garancie dať," konštatoval.

Táto otázka bude témou pondelkového (19.11.) rokovania európskych ministrov zahraničných vecí v Bruseli. Slovensko, aj s ohľadom na tieto rozhovory, zaujme svoje definitívne stanovisko. "Vymeníme si naše poznatky a odporúčania. SR je zástancom toho, aby mala Európska únia vždy jednotné stanovisko, čo sa rovnako vzťahuje na tento prípad," priblížil Lajčák.


Taktiež nevidí dôvod na uponáhľanie rozhodnutia ohľadom dodávok zbraní sýrskym povstalcom. "Musíme mať istotu, že naše kroky zlepšia situáciu, že rozhodnutia, ktoré prijmeme, nevyostria ďalej napätie," podčiarkol.


Francúzsko je zatiaľ jediná európska krajina, ktorá oficiálne uznala sýrskych povstalcov ako legitímneho zástupcu sýrskeho ľudu. Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius zároveň vyhlásil, že Paríž chce v najbližších týždňoch rokovať s európskymi partnermi o dodávkach zbraní povstalcom.


Veľká Británia sa vyjadrila, že na uznanie novosformovanej opozičnej koalície potrebuje vedieť viac o jej zámeroch.


Sýrske protivládne skupiny sa v nedeľu (11.11.) v katarskej Dauhe dohodli na vytvorení novej zastrešujúcej organizácie, Národnej koalície sýrskych revolučných a opozičných síl. Za predsedu zvolili kazateľa a aktivistu Muáza Chatíba. Ten požiadal o politické uznanie tejto koalície a o finančnú podporu. "Keď získame politické uznanie, koalícia bude môcť konať ako vláda, a teda aj žiadať zbrane, a to vyrieši naše problémy," vyhlásil.


Doterajšia Sýrska národná rada (SNC), ktorá za posledný rok stála v popredí opozičných aktivít v zahraničí, stratila dôveru niektorých svetových veľmocí. Vnímajú ju totiž ako neefektívnu a rozštiepenú osobnými spormi. Nové zoskupenie uviedlo, že bude prístupnejšie všetkým a bude zahŕňať do svojich radov povstalcov, menšiny aj ženy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok