Slovensko v súvislosti s variantom omikron pripravuje kroky na identifikáciu ľudí z rizikových krajín

TA3 TASR
27.11.2021 17:10

Ministerstvo zdravotníctva SR v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR pripravuje v súvislosti s novoobjaveným variantom omikron nového koronavírusu kroky na identifikáciu ľudí, ktorí boli v potenciálne rizikových krajinách.

Zníženie mobility ľudí bude podľa slovenských maloobchodníkov minimálne
TASR/Henrich Mišovič

Medzi nimi je Juhoafrická republika, Botswana, Namíbia, Lesotho, Eswatini (bývalé Svazijsko), Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong či Seychely. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

"Cieľom identifikácie osôb je ich následná domáca karanténa, sekvenovanie vzoriek, čím sa zamedzí prípadnému ďalšiemu šíreniu vírusu," priblížila Eliášová. O ďalších krokoch bude podľa nej rezort zdravotníctva, prípadne Úrad verejného zdravotníctva SR informovať v blízkej dobe. 

Ubezpečila však, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský spolu s odborníkmi situáciu veľmi pozorne sleduje. "Je v intenzívnom kontakte s hlavným hygienikom, rovnako tak aj so svojimi kolegami z vládneho kabinetu," doplnila Eliášová.

Svetová zdravotnícka organizácia v piatok označila novoobjavený variant omikron, známy aj ako B.1.1.529, za "variant vyvolávajúci znepokojenie". Nie je vylúčené, že môže byť infekčnejší ako v súčasnosti globálne rozšírený variant delta. WHO spresnila, že prvá známa vzorka potvrdzujúca infekciu variantom omikron, bola odobratá 9. novembra v Juhoafrickej republike.

Prípady nákazy týmto variantom už objavili v okrem Juhoafrickej republiky napríklad aj v Botswane, Hongkongu či Izraeli. Z Európy hlásilo prvý prípad v piatok Belgicko. 

V sobotu oznámilo dva "pravdepodobné" prípady aj Česko a prvý predpokladaný prípad hlásilo aj Nemecko. V oboch krajinách však tieto podozrenia  musia ešte potvrdiť testy. Dva prípady zaznamenali aj v Británii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok