Neškodný bylinkový čaj? Niektoré druhy by nemali piť kardiaci ani dojčiace matky

TA3/bd
27.11.2021 14:00

Väčšina bylinných čajov má liečivé vlastnosti, ktoré zostávajú v tele aktívne po určitú dobu. Tieto chemikálie vedia ovplyvniť telový systém rôznymi spôsobmi. Keďže bylinkové čaje nie sú prísne regulované, v obchodoch so zdravou výživou alebo v čajovniach si môžete kúpiť takmer akýkoľvek liečivý čaj. Mnohé však majú silné účinky, preto je lepšie sa pred ich užívaním poradiť.

Neškodný bylinkový čaj? Niektoré druhy by nemali piť kardiaci ani dojčiace matky
FreePik

Dojčenie

Mnohé bylinky v ženskom tele zostávajú a prechádzajú aj do materského mlieka, čo ovplyvňuje dojčené dieťa. Byliny, ktoré sa bežne považujú za bezpečné na konzumáciu v čaji, môžu mať dlhodobé účinky ako na mamu, tak aj na dieťa. Napríklad čaje ako harmanček, používané na upokojenie a podráždenosti, môžu spôsobiť u dojčiacich detí koliku. 

Senovka grécka, používaná na zvýšenie prísunu mlieka dojčiacej matky, môže spôsobiť bábätku črevné ťažkosti. Pretože bylinné čaje nie sú regulované, nie je presne známe, ako dlho zostanú v systéme dojčiacej matky. Preto sa pred pitím bylinkového čaju počas dojčenia poraďte s pediatrom.

dojcenie FreePik

Kofeín

Bez ohľadu na užitočné účinky kofeínu, táto látka ovplyvňuje telo ako droga a môže spôsobiť množstvo vedľajších účinkov. Niekoľko populárnych bylinných čajov, ako je čierny a zelený, obsahuje kofeín, ktorý v tele zostáva dlhší čas, od niekoľkých hodín až do niekoľkých dní, v závislosti od vašej citlivosti. 

Účinky kofeínu sú účinky stimulantu a môžu zabrániť spánku a spôsobiť nervozitu. Ak ste citliví na kofeín, ale milujete zelený a čierny čaj, sú k dispozícii aj verzie bez kofeínu. Poraďte sa lekárom o ich užívaní, ak beriete lieky na vysoký krvný tlak.

caj FreePik

Iné látky

Mnohé bylinné čaje sa používajú aj v medicíne a môžu obsahovať nežiaduce látky ako spomínaný nikotín alebo alkaloidy, ktoré sú vo veľkých dávkach toxické. Napríklad čaj z prasličky obsahuje nikotín a čaj z kostihoja obsahuje alkaloid, ktorý môže spôsobiť poškodenie pečene. Tieto chemikálie môžu zostať v systéme dlho po vypití čaju. 

Či už fajčíte alebo pijete bylinkový čaj, ktorý obsahuje nikotín, ten sa vám v priebehu niekoľkých minút vstrebe do krvi a vo vašom tele môže zostať dlhšie. Ak teda používate bylinkové čaje na lekárske účely, poraďte sa predtým so svojím lekárom. 

caj FreePik

Neliečivé čaje

Ak radi pijete bylinkové čaje, no trápia vás ich pretrvávajúce účinky na vaše zdravie, pite čaje, ktoré po konzumácii nezostávajú v systéme. Najlepšou voľbou sú druhy čajov ktoré sú vyrobené napr. z ovocia, ako broskyne a jablká. Čaje z citrónovej, pomarančovej a grapefruitovej kôry sú voňavé, ale v tele nezostávajú. 

Info: Niektoré bylinkové čaje sa vyrábajú s orieškami, ktoré sú zdravými prísadami, ktoré dodávajú chuť, ale po konzumácii a v tele nezostávajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok