V Afrike úraduje nový variant koronavírusu. V nemocniciach končia aj mladí ľudia

TA3
27.11.2021 12:22

Pre novú mutáciu omikron končia v Juhoafrickej republike v nemocniciach aj mladí ľudia. Upozornili na to tamojší lekári. Nový nákazlivejší variant, ktorý zistili práve v južnej Afrike, znepokojuje celý svet. V Európe výskyt omikronu ako prvé potvrdilo Belgicko, podozrenie majú aj Nemci. Slovensko už pozastavilo lety zo siedmich afrických krajín.

Lekári v Juhoafrickej republike hlásia, že sa výrazne zmenilo zloženie pacientov s koronavírusom. V nemocniciach na jednotkách intenzívnej starostlivosti často končia aj mladí ľudia vo veku od 20 do 30 rokov. Približne 65 percent z nich nie je očkovaných, ostatní dostali len jednu dávku vakcíny. Hlásené denné prírastky v Juhoafrickej republike sú ale zatiaľ relatívne nízke. V piatok zaznamenali viac ako 2800 infikovaných. V 90 percent prípadoch potvrdili novú mutáciu.

Vedci zatiaľ nový variant len skúmajú, presnejšie informácie možno budeme mať až o niekoľko týždňov. Zatiaľ preto nie je jasné, či na omikron účinkujú schválené vakcíny. Nová mutácia sa rozšírila v okolí Johannesburgu a neskôr sa dostala aj do ďalších častí krajiny, a tiež do Európy. Prvý prípad zaznamenalo Belgicko. Európske krajiny v obave z novej nákazlivejšej mutácie pozastavili lety z viacerých afrických krajín. Slovensko priame letecké spojenie s Afrikou nemá, napriek tomu však pozastavilo nepravidelné  či súkromných lety.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok