Kam na Silvestra za poznávaním? Zanzibar je africkým rajom, Istanbul otvára bránu do Orientu, Jordánsko očarí históriou

CK Satur/PR
26.11.2021 17:42

Čo poviete stráviť Silvestra na cestách a niekde, kde sa svet točí celkom inak, kde je teplo, krásne pláže, uhladená architektúra, či divoká príroda alebo vás možno zláka i orientálne dobrodružstvo?

Kam na Silvestra za poznávaním? Zanzibar je africkým rajom, Istanbul otvára bránu do Orientu, Jordánsko očarí históriou
CK SATUR

Ponúkame vám 8 atraktívnych poznávacích zájazdov od CK SATUR, kde vaše objavovanie podčiarkne jedinečná atmosféra, či už máte náladu na exotiku Zanzibaru, alebo zimnú návštevu tureckého Istanbulu či marockého Marrákeša, hodiny sa môžete prechádzať uličkami Lisabonu, ktorý vás v tento čas milo prekvapí a jeho čaro sa vám dostane pod kožu, či sa ponoriť aj v zime do večnej jari na Madeire, ocitnúť sa hlboko v peruánskych horách a zažiť to slávne Machu Picchu, alebo možno radšej jordánsku Petru, ako aj svet fantastických atrakcií v Dubaji.

Podmanivá a tradičná Madeira. CK SATUR

Túto skvelú silvestrovskú poznávaciu paletu pripravila CK SATUR podľa aktuálnej dostupnosti, pričom vás budú sprevádzať skúsení sprievodcovia, ktorí už v týchto krajinách nabehali tisíce kilometrov. Výhodou sú aj malé skupiny a v prípade nepriaznivej covid situácie, si bezplatne môžete zmeniť destináciu, alebo vám CK  SATUR vráti peniaze. 

1. Zanzibar – poznávanie afrického raja

Na ceste medzi Afrikou a Indiou s množstvom arabských vplyvov leží exotický ostrov Zanzibar, ktorý už v 8. storočí dostal meno „zandž barr“, čiže „pobrežie černochov“. Dve storočia tu brázdili a vytvárali osud ostrova aj sultáni z Ománu, ktorí sem priniesli voňavý klinček, založili plantáže a dodali mu svojské kúzlo, preto tu miestami budete mať pocit, že ste jednou nohou v Afrike a druhou v Oriente.

Zanzibarské dobrodružstvo. CK SATUR

Hory korenín a bieleho piesku sú prítomné kdekoľvek. Čakajú vás čerstvé kokosy, jedinečný západ slnka na lodičkách „dhow“ v Nugwi, pečenie palaciniek na miestnom trhu v hlavnom meste Stone Town, nezabudnuteľný výlet na ostrov Memba, cez mahagónový les sa prejdete ku prírodnej rezervácii Jozani a pochutnáte si na „svahilskom“ obede. A potom už len oddych na úchvatných plážach.

Sladký Zanzibar. Foto: CK SATUR

2. Istanbul – brána Orientu

Známy i neznámy, moderný i tradičný, živý a nesmierne čulý je Istanbul, ktorého príbehy sú veľkým lákadlom už celé stáročia. Odetý do najdrahších látok, v záplave svižnej atmosféry, lahodného jedla a sympatických reštaurácií aj kaviarní, kde je čas si posedieť i na miestach, ktoré sú nositeľmi antiky, byzantského a islamského umenia.

Rozprávkový Istanbul. Foto: CK SATUR

Európa, Ázia a Istanbul kdesi v strede, pričom si vychutnáte námestie Sultanahmet, rímsko-byzantský hipodróm, dejisko pretekov vozov, Modrú mešitu, ktorá svoje meno získala podľa modrých dlaždičiek, čo krášlia jej interiér, chrám Božej múdrosti z obdobia Byzantskej ríše a symbol mesta, Yerebatanskú cisternu, čo je rozľahlá podzemná vodná nádrž, palác Topkapi, hlavné sídlo tureckých sultánov. Zrelaxovať sa môžete aj v tureckom kúpeli. Vychutnať si môžete výletnú plavbu po Bospore alebo prejsť historickou električkou po takmer 2 km dlhej obchodnej ulici Istiklal Caddesi až k námestiu Taksim a užiť si ten pravý istanbulský ruch.

3. Lisabon – mesto moreplavcov

Je stredovek a portugalskí moreplavci si razia cestu v spenených vlnách Atlantiku za poznaním, dobrodružstvom ale aj nevídanými pokladmi. A dobre urobili. Svet sa vtedy začal ukazovať v novej podobe a Lisabon sa dostal na výslnie slávy. A aj keď v 18. storočí utrpel veľké škody zemetrasením, nezľakol sa, ba v celkom novej a veľkolepej podobe sa ukázal v novej kráse, ktorú vystavuje hrdo i dnes. 

Šľachtická Sintra. Foto: CK SATUR

Historické srdce a duša Portugalska prebýva stála v starobylej štvrti Belém s prekrásnym kláštorom Hieronymov, vežou Torre de Belém pri rieke Tejo. Nechajte sa zlákať na starobylé uličky, ktoré vás zavedú do najstaršej štvrti Alfama, ktorá je tajuplná a za jej múrmi sú hotové skvosty. Pri Lisabone leží miesto portugalskej šľachty, Sintra, ktoré je plné palácov, záhrad, parkov, malých obchodíkov a jednoducho ho musíte zažiť. Ten najzápadnejší kút Európy Cabo da Roca vás dramaticky očarí a spustí lavínu nádherných výhľadov. Aj rybárske mestečko Cascais sa predstaví v plnej kráse, či Estoril, o ktorom sa zvykne hovoriť ako o portugalskom Monte Carlo.

4. Marrákeš – city break

Ponorte sa do spleti jedného z najkrajších a najzaujímavejších miest na svete, ktoré leží na prahu púšte a impozantných hôr Atlasu. Kedysi kráľovské mesto, vás i dnes vtiahne do jeho turbulentnej atmosféry, kde arabské, berberské a francúzske tradície sú kaleidoskopom tých najúchvatnejších dojmov. Marrákeš má svoje každodenné divadelné predstavenie na námestí Djemaa el Fna, ktoré vás neprestane fascinovať deň aj noc. 

Rušný Marrákeš. CK SATUR

Sprievodca vás prevedie uličkami o akých sa vám ani nesnívalo a rozpovie príbehy o dynastii Saadian, či mešite Koutoubia. V spleti farebných ulíc, kde je stále rušno sa zrazu ocitnete v paláci Bahia, čo vyžaruje pokoj a krásu, ktorá sa za sto rokov vôbec nezmenila a cez labyrint chodieb sa dostanete aj do háremu. Za bránami Marrákeša vás ešte čaká prímorské mestečko Essaouira, ktoré je považované za najmalebnejšie v Maroku. Pýchou mesta je prístav plný modrých lodí, rybí trh a hradby z 18. st. s nádherným výhľadom na oceán. Centrum je plné kaviarničiek, kde sa dá príjemne posedieť.

5. Madeira – Grand Tour Madeirou

Jeden celkom malý ostrov stratený v Atlantiku ukrýva neopísateľné bohatstvo. Portugalsko sa hrdo pýši Madeirou a to nielen pre slávneho futbalistu Cristiana Ronalda, ktorý sa tu narodil, ale aj prírodou, fantastickou kuchyňou, kvetmi, sochou krásnej Sisi, ale aj zážitkovým zjazdom na saniach, pričom o snehu tu ani nechyrovať. Katedrála, botanická záhrada, vinárska pivnica sv. Františka s ochutnávkou vína, tržnica, prímorská promenáda Avenida do Mar vás vo Funchale určite zaujmú.

Nádherná Madeira. Foto: CK SATUR

Nádherné vnútrozemie ukrýva Údolie mníšok ako i najkrajšie miesto na ostrove Eira do Serrado pre úchvatné výhľady na okolité hory. Dokonalú Madeiru spoznáte cez tradičné malebné domčeky s ostrými strechami až po zem v mestečku Santana. Vedeli ste, že tu sa nachádza druhý najvyšší útes na svete? Je ním Cabo Girao a celkom iste sa vám zapáči. Rybársky prístav Câmara de Lobos navždy zvečnil aj Winston Churchill, keď tu v roku 1950 maľoval, čím tak preslávil túto malebnú dedinu, pričom neprestával byť očarený miestnou krajinou a vynikajúcou chuťou tunajšieho vína, presne tak ako budete možno aj vy.

6. Jordánsko – krajina čarovnej histórie

„Ahlan Wa Sahlan“ sú slová, ktoré vítajú každého návštevníka Jordánskeho kráľovstva, ktoré zakladá kráľ Abdullah I. na začiatku minulého storočia. Pomerne za krátku dobu sa toto kráľovstvo stalo stabilné, mierumilovné a moderné, avšak v duchu tradícií jeho púštnych obyvateľov. Je to krajina, ktorú dostali na výslnie pred viac ako 2000 rokmi Nabatejci. Tí vystavali úchvatnú Petru, po ktorej baží každý cestovateľ. Pri pohľade na chrámy, hrobky, kaňony, rímske pamiatky sa pred vami otvorí celé dejisko príbehov, legiend a mýtov. Nechajte sa i vy preniesť do tohto sveta, ktorí tvoria beduíni, piesok, ťavy, oslíky, čaj, láskavosť a pohostinnosť. Jedinečným zážitkom vám bude i Mŕtve more, kde si môžete dopriať bahenné zábaly a len tak si celkom pohodlne „ležať“ na vode s obsahom soli viac ako 30 %.

Jordánska Petra. Foto: CK SATUR

Na juhu krajiny vás očaria púštne scenérie Wadi Rum a noc v púšti v kempe bude nevšedným zážitkom. Aj sever Jordánska je plný historických stavieb z grécko-rímskej doby, Arabov aj Turkov. Rozľahlý Jerash plný antiky, Gedara na rozhraní Izraela a Sýrie, ako i púštne hrady, čo východne od hlavného mesta Ammán ukrývajú islamské fresky, kresťanská Madaba s mozaikovou mapou, ako i najspirituálnejšie miesto Nebo, kam doviedol Mojžiš izraelský národ po 40 ročnom putovaní, aby videl zasľúbenú zem. Aj váš poznávací zájazd Jordánskom tiež bude s prísľubom „zasľúbenej zeme“.

7. Dubaj – svet fantastických atrakcií

Super „moderná oáza“, čo vyrástla v púšti pri brehoch Perzského zálivu si vo svete užíva nielen veľký záujem, ale aj neuveriteľné prvenstvá, ktoré môžete krok za krokom zažiť pri spoznávaní Dubaja. Cestou fantastických atrakcií vás bude sprevádzať náš TOP sprievodca, s ktorým zažijete prehliadku moderného a tradičného dubajského sveta od „plachetnici“  Burj Al Arab, modernú štvrť Jumeirah, cez luxusný prístav Dubai Marina, najvyššiu vežu Burj Khalifa až po zátoku Dubai Creek s miestnym trhom plným korenín, zlata, ako aj pravej arabskej trhovej atmosféry.

Dubajské atrakcie plné zábavy. Foto: CK SATUR

Dubaj má pre vás aj svoj Palmový ostrov s bájnou Atlantídou a fascinujúcim podmorským svetom a mokrým dobrodružstvom v zábavnom parku Aquaventure. Hravý svet vás čaká aj v Legolande, či v nákupných centrách, ktoré nie sú len o nákupoch, ale aj o akváriu, žralokoch, lyžovaní, tučniakoch či hrajúcej fontáne. K Dubaju neodmysliteľne patrí aj púšť, ktorú budete brázdiť cez piesočné duny, čo vám okrem hromady piesku, vyčarujú aj hromadu zábavy a veselých zážitkov. A ku tomu všetkému aj fantastický farebný Silvester, o ktorom vždy hovorí celý svet.

8. Peru – divokou prírodou po stopách Inkov

Ponorte sa do odkrývania tajomstiev minulosti Inkov na poznávacom zájazde po Peru s naším TOP sprievodcom Marcelom Šmátralom, ktorý vás prevedie cez „Mesto kráľov“- Limu, „Mesto folklóru“ – Puno, čo je i vstupnou bránou z Peru k najvyššie položenému jazeru na svete – Titicaca. Rozsiahle ruiny, majstrovstvo staviteľov a azda i celé stovky nádherných stavieb vám predstaví Cuzco, pričom si práve tu uvedomíte, ako Inkovia často pretvárali krajinu, kde žili. Tu ležia skvosty ako palác Korikancha, kláštor Santo Domingo, pevnosť Sascayhuamán, kúpele Tambo Machay a „červená“ pevnosť Puca Pucara.

Machu Picchu. CK SATUR

Kaňon Cruz del Condor vám predstaví nádherné divadlo výhľadov s obrovskými masívmi hôr. „Biele mesto“ - Arequipa ležiace vo výške asi 2300 metrov vás zas presvedčí o svojej kráse cez budovy plné zvieracích a kvetinových motívov. Cez rybárske mestečko Paracas sa preplavíte na „malé Galapágy“ – Ballestas, ktoré sú domovom tuleňov, tučniakov a pelikánov. Tajomné obrazy v Nazca vás celkom pohltia, keď nad nimi budete prelietavať. A to najlepšie v peruánskych Andách vás čaká pri výstupe na Machu Picchu, čo pre svet objavil americký bádateľ Hiram Bingham v roku 1911, ktorý tak započal pre toto miesto novú slávu.

Ak vás táto silvestrovská ponuka zaujala, vydajte sa objaviť svet s CK SATUR, pretože aj vďaka TOP sprievodcom, ktorí dokonale poznajú opísané krajiny, na svoju dobrodružnú ako i zábavnú cestu tak skoro nezabudnete.

Aktuálne informácie o vstupe do jednotlivých krajín a návratu na Slovensko nájdete v covid mape

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok