V nemocnici Zemanovi podali monoklonálne protilátky a ponechali si ho na pozorovanie

TA3 TASR
25.11.2021 23:31

Českého prezidenta Miloša Zemana previezli do nemocnice kvôli aplikácii monoklonálnych protilátok a zostane v nej na pozorovanie.

Miloš Zeman 1140 px (SITA/Branislav Bibel)
SITA/Branislav Bibel

Test bol pozitívny neskôr aj u prezidenta. Hlavu štátu preto opäť hospitalizovali a Zemanovi boli podané monoklonálne protilátky, informuje webový spravodajský portál Novinky.cz. "Preventívne testovanie je bežnou praxou pri prijatí do zdravotnej starostlivosti v domácom prostredí, a zároveň mu bol test vykonaný aj z dôvodu kontaktu s pozitívne testovanou osobou," uviedla Zinkeová. Zeman podľa nej nemá príznaky choroby; je očkovaný troma dávkami vakcíny. "Podanie monoklonálnych protilátok má predovšetkým preventívny účel, po aplikácii tohto prípravku zostane pacient hospitalizovaný z dôvodu pozorovania," doplnila.

Každá návšteva u prezidenta musela doložiť doklad o zaočkovaní, prekonaní covidu alebo sa preukázať PCR testom nie starším ako 72 hodín, pričom u pacienta mohla pobudnúť maximálne 30 minút, vysvetlila hovorkyňa ÚVN. "Prítomné mohli byť maximálne dve osoby, návšteva vždy bola poučená o povinnosti mať počas návštevy nasadený respirátor. Pri návštevách nebol personál ÚVN prítomný," popísala Zinkeová okolnosti návštev u českého prezidenta.

Zeman strávil v ÚVN uplynulých 46 dní. Vo štvrtok predpoludním ho prepustili na vlastnú žiadosť a odcestoval do prezidentského sídla v Lánoch. Nemocnica uviedla, že sa zrieka zodpovednosti za jeho zdravotný stav a informovala rodinu a spolupracovníkov o možných rizikách.

Starostlivosť o prezidenta prevzala spoločnosť Senior Home Group zo skupiny Penta Hospitals, ktorá dostala zdravotnú dokumentáciu aj rehabilitačný plán stanovený ÚVN.

Popoludní bol Zeman testovaný na koronavírus a po porade s prezidentovým ošetrujúcim lekárom Miroslavom Zavoralom ho previezli späť do nemocnice. V Lánoch tak strávil iba niekoľko hodín. Kedy prezidenta z nemocnice prepustia, nie je jasné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok