Po správach o možnom prímerí zmiernili Izrael a militanti z Gazy intezitu bojov

TASR TA3
18.11.2012 09:14

Izrael a arabskí militanti z pásma Gazy zmiernili dnes intenzitu vzájomného raketového ostreľovania. Prichádza k tomu po správach o možnom blízkom prímerí a ukončení prebiehajúcich bojov aj bez pozemnej operácie izraelskej armády v palestínskej enkláve.

Po správach o možnom prímerí zmiernili Izrael a militanti z Gazy intezitu bojov
SITA

O situácii na Blízkom východe sme sa rozprávali s politológom Jozefom Lenčom

Priamo v Tel Avive monitoruje napätú situáciu naša spolupracovníčka Jana Machatová

Arabskí partizáni z Gazy nevypálili na Izrael od dnešného včasného rána ani jednu raketu, zatiaľ čo armáda židovského štátu napadla v Gaze 70 cieľov, čo je trikrát menej než za rovnaký čas v sobotu, uviedol pre ruskú agentúru RIA Novosti hovorca izraelských ozbrojených síl.

"Posledná raketa (z Gazy) dopadla včera o 21.00 h. Bude zaiste pravdou, ak povieme, že intenzita bojov skutočne oslabla," konštatoval hovorca.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal predstaviteľom zahraničných štátov, že tento víkend hovoril o tom, že je pripravený na čo najskoršie všeobecné prímerie, ak ustane raketové ostreľovanie, napísal denník Haarec.


Najvyšší zahraniční predstavitelia požiadali Netanjahua, aby nestupňoval boje a dal niekoľko dní intenzívnym sprostredkovateľským snahám, ktorých iniciátorom je Egypt.


Egyptský prezident Muhammad Mursí v sobotu vyhlásil, že jeho vláda je v kontakte s oboma stranami konfliktu a sú "isté náznaky, že čoskoro by sa mohlo podariť dosiahnuť prímerie".

Intenzita bojov sa síce zmiernila, no Tel Aviv zhromaždil pri hraniciach s Gazou tisíce vojakov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok