Pri výbuchu v bani na Sibíri zahynula viac ako desiatka ľudí, po ďalších pracovníkoch pátrajú

TA3 TASR
25.11.2021 13:05

Na najmenej 11 sa zvýšil počet obetí štvrtkového výbuchu a následného požiaru v uhoľnej bani v Kemerovskej oblasti na ruskej Sibíri.

Pod zemou sa stále nachádzajú desiatky ľudí, píše agentúra AFP. Zranenia utrpelo 43 ľudí, všetci sa otrávili oxidom uhoľnatým. S odvolaním sa na oznámenie gubernátora Kemerovskej oblasti Sergeja Civiľova o tom informovala agentúra TASS. Podľa Civiľova sú najmenej štyria z nich vo vážnom stave, približuje agentúra AP.

Podľa Federálnej služby pre dohľad v oblasti ekológie, technológií a využívania jadrovej energie došlo v bani Listviažnaja, ležiacej pri meste Belov v Kemerovskej oblasti, k výbuchu v jednej vetracej štôlni. Jeho príčinou mohlo byť vznietenie uhoľného prachu. Celkovo sa v bani v čase zadymenia nachádzalo 285 ľudí, pričom záchranári evakuovali 239 z nich.

O záchranu bojujú aj sami

Ako uvádza agentúra AFP, podľa posledných informácií uviazlo v bani 46 baníkov. Banskí záchranári nevedia, kde sa nachádzajú, ale predpokladajú, že sa na povrch snažia dostať vlastnými silami, uvádza agentúra Interfax s odvolaním sa na ministerstvo pre mimoriadne situácie. Prípad vyšetruje príslušná prokuratúra.

Civiľov vo videu na sociálnej sieti Telegram povedal, že s  uviaznutými baníkmi v podzemí "neprebieha žiadna komunikácia". "Nie je tam hustý dym, takže budeme dúfať, že tam nie sú žiadne plamene," povedal Civiľov s tým, že vetracie systémy v bane fungujú.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že prezident Vladimir Putin "vyjadril hlbokú sústrasť" rodinám obetí. Miestni vyšetrovatelia uviedli, že dym sa šíril v bani štvrtok okolo 08:35 h miestneho času (02.35 SEČ).

V tej istej bani došlo k tragédii aj v roku 2004, keď tam po výbuchu metánu zahynulo 13 ľudí. V roku 1981 si tam explózia vyžiadala päť ľudských životov, píšu podľa AFP ruské médiá.  
       

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok